Štefan Komorný

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Štefan Komorný
slovenský kameraman a fotograf
Narodenie1962
Gbely

doc. Mgr. art. Štefan Komorný, ArtD. (* 1962, Gbely) je slovenský kameraman a fotograf.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Stredoškolské vzdelanie získal na Strednej priemyselnej škole filmovej v Čimeliciach, okres Písek. Roku 1988 ukončil VŠ štúdium na Katedre kamery Filmovej a televíznej fakulty AMU v Prahe.

Pracoval v trikovom oddelení Filmového štúdia Barrandov v Prahe a po návrate na Slovensko pracoval do roku 2004 v trikovom oddelení Slovenskej filmovej tvorby (neskoršie Štúdia Koliba, a. s.) v Bratislave ako trikový kameraman a vedúci trikového oddelenia. Od roku 1995 je pedagógom (od roku 2012 docentom) Ateliéru kameramanskej tvorby a fotografie na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a je i pedagógom katedry Dokumentárnej tvorby Fakulty dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici.

Významnou oblasťou jeho činnosti je práca v procese obnovy a záchrany archívneho kinematografického fondu Slovenského filmového ústavu v Bratislave. Ako kameramen je autorom trikových sekvencií a záberov mnohých celovečerných a dokumentárnych filmov (z posledného obdobia napr. cenou Igric 2009 ocenený dokumentárny film Moderná architektúra na Slovensku – réžia L. Kaboš) a tiež reklamných snímok. V oblasti fotografickej tvorby sa prezentoval autorskými a spoločnými fotografickými výstavami, napr v rámci Mesiaca fotografie v Bratislave.

V roku 2010 ako spoluautor vydal s doc. ThDr. Jozefom Haľkom, PhD. publikáciu DÓM Katedrála sv. Martina v Bratislave.