Štvrtý kvadrant (Bratislava)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pohľad na Bratislavu z oblasti neďaleko Wolfsthalu
Kostol v meste Hainburg an der Donau
Bratislavská autobusová zastávka vo Wolfsthale

Štrvrtý bratislavský kvadrant je označenie územia juhozápadne od centra Bratislavy a západne od Petržalky v prirodzenom spádovom území mesta. Nachádza sa na území Slovenska medzi juhozápadom mesta a štátnou hranicou s Rakúskom, no nachádza sa tu aj časť územia Rakúska s obcami Berg, Kittsee, Wolfsthal a mesto Hainburg an der Donau. Nový územný plán rieši tieto rozvojové plochy iba na území Bratislavy, postupne však pribúdajú aj spoločné aktivity s rakúskymi obcami v spádovej oblasti. V minulosti sa táto oblasť rozvíjať nemohla, pretože tomu bránila tzv. Železná opona (komunistický režim ČSSR).

Jednou z aktivít, ktorá má pomôcť rozvoju oblasti, bolo zavedenie novej pravidelnej nadštandardnej mestskej autobusovej MHD linky Wolfsthalu od 24. mája 2008. Linka má konečnú na železničnej stanici, kde končí prímestská železničná linka S7 z Viedne.

Táto oblasť zatiaľ nie je priemyselne ani infraštruktúrne veľmi rozvinutá, no patrí medzi perspektívne oblasti. V minulosti tadiaľto prechádzala električková trať Bratislava – Viedeň, ktorá bola neskôr zrušená a dnes je jej čiastočnou náhradou železničné spojenie Bratislavy a Viedne cez petržalskú železničnú stanicu, hoci trať nevedie len cez Dolné Rakúsko, ale aj okľukou cez Burgenland. Železničná trať na dolnorakúskej strane v súčasnosti končí vo Wolfsthale a s petržalskou stanicou nie je priamo prepojená. Plánuje sa obnova električkovej trate, pričom je potrebné dostavať iba 6 km úsek medzi obcou Wolfsthal a Petržalkou.

V posledných rokoch, predovšetkým po vstupe Slovenska do Európskej únie, je pre niektorých Bratislavčanov pomerne výhodné zakúpenie pozemku v prihraničnej rakúskej obci na bývanie vzhľadom na to, že pozemky v tejto oblasti sú už lacnejšie ako pozemky v Bratislave.

Na rozdiel od Bratislavy, kde je veľká časť územia zastavaná alebo využívaná priemyselne, významná časť rakúskeho územia štvrtého kvadrantu je stále zabratá poľnohospodársky využívanou ornou pôdou.

Obce a mestá v rakúskej spádovej oblasti[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]