Žatec (prírodná pamiatka)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Žatec
prírodná pamiatka
prírodná pamiatka Žatec
Štát Česko Česko
Región Úsťanský kraj
Okres Okres Louny
Lokalita Žatec
Nadmorská výška 210 – 270 m n. m.
Súradnice 50°20′48″S 13°31′58″V / 50,34667°S 13,53278°V / 50.34667; 13.53278
Rozloha 20,8855 ha
Vznik 6. marec 1992[1]
 - Vyhlásil Okresný úrad Louny
Správa AOPK ČR
Kód AOPK ČR 1505
Česko: Žatec
Žatec
Poloha na mape Česka
Wikimedia Commons: Žatec (natural monument)
Webová stránka: Biolib.cz
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Prírodná pamiatka Žatec, ev. č. 1505, je južne exponovaná stráň severne od zástavby mesta Žatec v okrese Louny, severne od stanice Žatec západ. Územie je známe tiež pod názvom Na Staré hoře alebo Pod Astrou, plošina nad stráňou nesie miestny názov Na Starém vrchu a plošina pod stráňou Pod Starým vrchem. Prírodnú pamiatku spravuje Agentúra ochrany prírody a krajiny ČR. Dôvodom ochrany sú teplomilné spoločenstvá s výskytom vzácnych druhov teplomilného hmyzu.

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Lokalita má nadmorskú výšku 210 až 270 m. Svah terasovitých stupňov na okraji údolia Ohře je miestom bývalých viníc a sadov, dnes však je už zarastený kríkmi a čiastočne aj zalesnený. Územie má podobný charakter ako PP Staňkovice a PP Stroupeč, je však svojou výmerou z nich najväčšou lokalitou.

Chránené územie bolo vyhlásené na ochranu teplomilných spoločenstiev s výskytom vzácnych druhov teplomilného hmyzu. Celý rad tu zistených druhov hmyzu je známy len z niekoľkých málo miest v Čechách a z najteplejších oblastí južnej Moravy (Pouzdřany, Mutěnice, Čejč). Tieto druhy majú úzku väzbu na vzácne stepné rastliny. Pri entomologických prieskumoch tu bolo nájdených niekoľko vzácnych druhov chrobákov - prevažne nosáčikov, krasoňov, mandelinek, bystrušiek a skarabeusovitých.

Chránené územie je pre verejnosť prístupné len po cestách. Lokalitu je možné navštíviť napríklad po ceste vedúcej medzi chmeľnicami za stanicou Žatec západ. Na túto cestu je možné sa napojiť z cesty Žatec - Most (odbočkou vľavo za cestným nadjazdom nad železničnou traťou v blízkosti závodu Prefa Žatec) alebo z cesty zo Žatca na Hořetice (odbočka vpravo za cestným nadjazdom nad železničnou traťou za závodom Fruta Žatec).

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Klouček, Zdeněk Ing .; Príroda okresu Louny; Okresný úrad Louny, 1995, 2. vydanie 1998

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Stránky AOPK ČR [online]. [Cit. 2016-08-07]. Dostupné online. (po česky)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Žatec (přírodní památka) na českej Wikipédii.