Žralok citrónový

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Žralok citrónový
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Negaprion brevirostris
Poey, 1868
Synonymá
Carcharias fronto, Jordan & Gilbert, 1882
Hypoprion brevirostris, Poey, 1868

Mapa rozšírenia (modrým).
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Žralok citrónový (Negaprion brevirostris) je zástupca nebezpečných žralokov z čeľade Carcharhinidae, ktorí môžu dosahovať až tri metre.[2]

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Žralok citrónový sa vyskytuje hlavne pozdĺž subtropických a tropických častí atlantického pobrežia Severnej a Južnej Ameriky. Tento druh bol tiež zaznamenaný pri tichomorských ostrovoch Polynézie (Francúzskej Polynézie), Tahiti, Cookove ostrovy, Tonga. Obľubuje tropické vody a strednú hĺbku.

Základná charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Dobre znáša chov v zajatí, preto patrí medzi najlepšie preskúmané druhy svojej čeľade. Vie veľmi silno uhryznúť a keď je vyprovokovaný, zaútočí aj na človeka. Sfarbením je žltkastý alebo svetlohnedý, má veľké plutvy a tupo zakončený rypák. Je prispôsobený životu v brakických vodách a v oblastiach s nízkym obsahom kyslíka. Dospelé jedince sú najaktívnejšie v noci, zatiaľ čo mladé cez deň.

Najväčšia zaznamenaná dĺžka a hmotnosť je 340 cm a 183 kg, ale obvykle meria 2,4 až 3,0 m. Môže byť veľmi agresívny, hlavne pri ochrane mláďat.[3]

Potrava[upraviť | upraviť zdroj]

Žralok citrónový sa živí predovšetkým rybami a niektorými rajami, okrem toho žerie aj kôrovce, mäkkýše a morské vtáky.

Loví všetky ryby, ktoré sa mu priblížia na dosah a majú primeranú veľkosť. Vo vodách pri pobreží sa jeho korisťou stávajú hlavne mugily, sultánky a menšie druhy okúňov. V hlbších vodách loví najmä makrely, rôzne druhy tuniakov a kalmáre či sépie. Mladé žraloky sa veľmi často zhlukujú do veľkých stád, kým dospelé lovia samotársky.

Rozmnožovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Žralok citrónový je živorodý. Samica porodí 4 až 17 mláďat každý druhý rok v teplých a plytkých lagúnach. Mláďatá sa musia o seba postarať samy a zostávajú v plytkých vodách blízko mangrových porastov, až dokiaľ nevyrastú. S rastúcou veľkosťou plávajú mláďatá ďalej od miesta svojho narodenia. V dospelosti vo veľkosti 1,5 – 2 m a vo veku od 12 do 15 rokov opúšťajú plytké vody a presúvajú sa do hlbších, ale o tomto štádiu jeho života je známych pomerne málo informácií.

Význam[upraviť | upraviť zdroj]

Hoci zatiaľ bolo preukázaných iba 6 útokov na človeka týmto žralokom, môžeme tento druh považovať za veľmi nebezpečný. Žralok citrónový vylučuje moč celým telom, preto nemá chutné mäso.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. IUCN Red list 2020.09. Prístup 19. jún 2022
  2. Lemon Shark [online]. SharkSurvivor.com, [cit. 2008-11-03]. Dostupné online. Archivované 2010-06-02 z originálu. (anglicky)
  3. Negaprion brevirostris, Lemon shark [online]. FishBase, rev. 2008-10-01, [cit. 2008-11-03]. Dostupné online. Archivované 2018-10-18 z originálu. (anglicky)
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Žralok citronový na českej Wikipédii.
  • Negaprion brevirostris [online]. IUCN Red List of Threatened Species, 2008, [cit. 2006-05-11]. Dostupné online. (anglicky)
  • Negaprion brevirostris [online]. ITIS Standard Report Page, [cit. 2006-01-23]. Dostupné online. (anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]