A29

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
A29

Základné informácie
Pôvod Žilina, Slovensko Slovensko
Žáner(-re) ethno-fusion / world music
Pôsobenie 2003 – 2016
Vydavateľstvá ARCHKRU, s.r.o.
Webstránka oficiálna webstránka
Členovia skupiny
Martina Krušinská
Martina Nekorancová
Andrea Kotmanová
Martin Malý
Andrej Konušík
Peter Vaculík
Externí členovia:
Jakub Kaprál
Andrej Kaprál
Bývalí členovia
Magda Chudobová
Petra Nadányiová
Martina Hraňová Zurovac
Saša Zurovac
Miri Lenčeš
Ivan Nemec
Mária Kuková
Kata Šmehýlová
Dávid Marko
Daniel Divinec

A29 je žilinská hudobná skupina. Zakorenená v ľudovej hudbe rôznych regiónov Slovenska poníma ľudovú pieseň ako otvorený priestor k novej inšpirácii – kreácii – súčasnej aktualizácii. Hudba kapely s farebnou výrazovosťou – od intímnych lyrických až po živelné rytmické piesne – oslovuje rôzne generácie.

Veková rôznorodosť je charakteristická aj pre samotnú kapelu bohatú na členov. Každý z nich je „viac doma“ v inom hudobnom štýle, a tak hudba tejto kapely je okorenená folkom, rockom, jazzom, gospelom, klasickou hudbou. Kapela vznikla a pôsobila v univerzitnom prostredí ako jediná v štýle ethno-fusion music / world music na Slovensku. Na slovenskej a českej scéne sa predstavila najmä v rôznych súťažných formách – Strunobranie, Turzovský a Moravský vrabec, na ktorých bola vysoko ocenená.

História skupiny[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé obdobie /2003[upraviť | upraviť zdroj]

Skupina A29 sa začala formovať ako jediná v štýle ethno-fusion / world music music na Slovensku na akademickej pôde. Na samom začiatku ju tvorili študenti Fakulty humanitných vied Žilinskej univerzity v Žiline. Stretávali sa v miestnosti A29 – odtiaľ príznačný názov kapely, kde pod vedením Martiny Krušinskej experimentovali so slovenskou ľudovou piesňou.

Pri hudobnom tvorení sa najskôr stretali speváčka Magda Chudobová a klaviristka Martina Krušinská. Magda prišla zo silného goralského prostredia, zo známej oravskej rodiny heligonkára Viktora Chudobu, v ktorej všetkých sedem detí spieva a hrá goralské ľudové piesne. Jej silný hrdelný hlas oslovil Petru Nadányi, Martinu Hraňovú Zurovac, Sašu Zurovac a Miriho Lenčeša, ktorí sa stali ďalšími členmi kapely. Noví členovia priniesli taktiež etnicky špecifický hudobný štýl v podobe hry na rôznych hudobných nástrojoch, no z mimoeurópskeho prostredia. Tak sa ľudové hudobné tvary zo Slovenska zmiešali so zvukmi afrických bubnov djembe, indických bubienkov tabla, austrálskeho dychového nástroja didgeridoo, indiánskej dažďovej palice, tibetskej misky a ďalších hudobných nástrojov. Piesne v takomto etnicky „fúzovanom“ štýle začala kapela verejne prezentovať najskôr v žilinskom prostredí. Číslo 29 je tu opäť príznačné: prvý raz sa tak stalo 29. apríla.

Druhé obdobie /2004[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé obdobie vystriedala fáza smerujúca viac do klasiky a folkového štýlu s jemnými príznakmi jazzu. K spomínanému štýlu prispeli noví členovia: multi–dychár Martin Malý, gitarista Ivan Nemec, speváčka Mária Kuková, speváčka Martina Nekorancová, gitaristka Katka Šmehýlová, gitarista Dávid Marko.

Z najzaujímavejších vystúpení tohto obdobia možno spomenúť účasť kapely na Divadelnej Nitre, Divadelnom Martine, Scénickej žatve v Martine, žilinskej improlige a krajských súťažiach štýlovo rôznych hudobných formácií pod názvom Strunobranie, v ktorých bola kapela vysoko oceňovaná. Z tohto obdobia pochádza tiež demo nahrávka, ktorú kapela nahrala v žilinskom štúdiu Vrana.

Tretie obdobie /2007[upraviť | upraviť zdroj]

Ďalšiu periódu kapely možno nazvať ako jej folk-rockové obdobie. Nie že by sa spomenuté štýlové prvky etnickej, klasickej, či jazzovej hudby v kapele vytratili, iba sa k nim pridala veľká zostava bicích nástrojov s veľkým úderom bubeníka Daniela Divinca a farebným úderom bubeníka Jakuba Kaprála. K bicím nástrojom sa pripojila tiež basová gitara v rukách Andreja Konušíka a akustická gitara v „hudobných vyšívačkách“ Andreja Kaprála.

Kapela sa zúčastnila celoštátnych prehliadok folkovej, country a ethno-hudby Strunobrania, Turzovského a Moravského vrabca, na ktorých bola opätovne vysoko ocenená. V poslednom kole súťaže Moravský vrabec v Karvinej, ktoré bolo zároveň kolom medzinárodným, získala Martina Nekorancová ocenenie najlepšej speváčky.

Z tohto obdobia tiež pochádza debutový album skupiny pod názvom Duša moja, ktorý kapela nahrala opäť v žilinskom štúdiu Vrana pod zvukovou supervíziou Jozefa Štefanatného.

Posledné obdobie /2011[upraviť | upraviť zdroj]

Do kapely pribudli farebné zvuky v elektrickej gitare Petra Vaculíka a v nostalgickom zvuku hoboja Andrei Kotmanovej. V roku 2013 kapela bilancovala  – oslávila desaťročnicu a začala pracovať na novom CD. Hudba kapely rezonuje najmä na vlnách rádia Regina[1] a Devín[2][3] v reláciách Soni Horňákovej.

Post-posledné obdobie /2016[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2016 ohlásila kapela koniec svojej činnosti. V tomto období vychádza jej druhé CD s názvom PS A29.

Členovia skupiny[upraviť | upraviť zdroj]

  • Martin Malý – saxofóny, klarinet, zb. flauta, vocal, perkusie
  • Andrej Konušík – basgitara, vocal, perkusie
  • Peter Vaculík – elektrická, akustická gitara, basgitara, perkusie
  • Martina Krušinská – leader, klávesy, vocal, akordeón, perkusie
  • Martina Nekorancová – lead vocal, perkusie
  • Andrea Kotmanová – hoboj, zb. flauta, vocal, perkusie

Externí členovia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Jakub Kaprál – bicie, perkusie
  • Andrej Kaprál – akustická gitara

Albumy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Demo nahrávka (2006)
  • CD Duša moja (2009)
  • CD Svet na odchode: skladba Jesenná z CD Duša moja /pieseň Sedzí sokol (2009)
  • CD PS A29 (2018)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Horňáková, S. 2010. "Prezentovanie piesní z debutového albumu Duša moja". Rádio Regina: relácia Hudobné mosty (world music), 23.6.2010.
  2. Horňáková, S. 2013. "Prezentovanie hudby A29". Rádio Devín: relácia Čo dnes počúva Soňa Horňáková. 15.4.2013.
  3. Horňáková, S. 2014. "Prezentovanie hudby A29". Rádio Devín: relácia Čo dnes počúva Soňa Horňáková. 21.4.2014.
  • Šidlík, M. 2010. "Prezentovanie debutového albumu Duša moja skupiny A29". Rádio Lumen: relácia Študentské šapitó, 18.10.2010.
  • Getting, P. 2004. "Mladí vo folklóre". In Žilinské noviny. Roč. V., č.31, 2.-8.8.2004, s.5.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]