Adamantium

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Adamantium je fiktívny kov, ktorý sa objavuje v komiksoch vydavateľstva Marvel. Adamantium sa najviac preslávilo ako kov, ktorý obaľuje kostru Wolverina, jedného z X-Menov.

Výroba a vlastnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Adamantium sa pokladá za nezničiteľný kov. Jeho výroba je však extrémne náročná a veľmi drahá. Adamantium sa vyrába zmiešaním niekoľkých chemikálií: presný recept je tajomstvom vlády Spojených štátov amerických. Po zmiešaní je možné tvarovať kov maximálne 8 minút, pokiaľ teplota zmesi ostáva okolo 815 stupňov Celzia. Potom stuhne a jeho extrémne stabilná molekulárna štruktúra zachováva jeho tvar aj potom čo sa znova zahreje nad teplotu tavenia. Adamantium bolo vyrobené v rámci výskumu štítu Kapitána Ameriky (ten je ale zložený z iného materiálu). Adamantium vydrží aj priamy zásah jadrovou zbraňou, existujú ale silnejšie prostriedky schopné ho poškodiť. Adamantium je feromagnetické – rozhodne silne reaguje na magnetizmus.

Typy adamantia[upraviť | upraviť zdroj]

Okrem „pravého“ adamantia sa vyskytujú aj nepravé varianty, vytvorené napríklad chybou pri výrobe. Nepravé adamantium môže byť stále veľmi odolné (odolnejšie než titanová oceľ), ale nemá odolnosť a nezničiteľnosť pravého adamantia. Nepravé adamantium bolo vymyslené hlavne preto, aby autori vysvetlili zničenie alebo poškodenie predmetov z adamantia v niektorých komiksoch.

Adamantium ako kľúčová zložka[upraviť | upraviť zdroj]

Adamantium je použité ako kľúčová zložka vybavenia niektorých postáv, vrátane nasledujúcich predmetov: