Africký roh

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Štáty Afrického rohu
Africký roh - fotografia z obežnej dráhy

Africký roh je hovorové označenie územia východnej Afriky, ktoré vybieha do Arabského mora v podobe "rohu". Pojem nie je presne vymedzený a môže zahŕňať buď len Somálsko, Džibutsko a malú časť Etiópie, alebo aj Eritreu.[1][2] Jeho hlavnú (najvýchodnejšiu) časť tvorí Somálsky polostrov a niekedy sa tieto pojmy stotožňujú, hoci Somálsky polostrov ako čisto geografický pojem podľa bežného chápania leží prakticky len v Somálsku, alebo je totožný s Africkým rohom len v najužšom zmysle (Somálsko, Džibutsko a malá časť Etiópie).

Geografia a podnebie[upraviť | upraviť zdroj]

Africký roh leží takmer v rovnakej vzdialenosti od rovníka a od obratníka Raka. Podnebie je suché.

Pri pobreží polostrova leží Sokotra, malý ostrov v Indickom oceáne, ktorý je považovaný za súčasť Afriky. Jeho plocha je 3 600 km² a je spravovaný Jemenom, štátom ležiacim na Arabskom polostrove.

Ekonomika[upraviť | upraviť zdroj]

Štáty v tomto regióne závisia na zopár kľúčových produktoch určených k exportu:

  • Etiópia: káva 80 % celkového exportu
  • Somálsko: banány a dobytok cez 50 % celkového exportu

Ekológia[upraviť | upraviť zdroj]

Zebra Grévyho

Africký roh je jedna z oblastí chránených organizáciou UNESCO. Problém predstavuje úbytok prirodzených pastvín a len 5 % pôvodného prirodzeného prostredia. Na ostrove Sokotra predstavuje ďalší problém rast infraštruktúry.

Fauna[upraviť | upraviť zdroj]

Na území Afrického rohu sa vyskytuje približne 220 druhov cicavcov. Medzi ohrozené druhy patrí niekoľko druhov antilop. Medzi ďalšie pozoruhodné druhy žijúce v oblasti patrí napríklad somálsky divoký osol a púštna sviňa bradavičnatá. Za symbol regiónu je považovaná zebra Grévyho.

Flóra[upraviť | upraviť zdroj]

Na tomto území sa nachádza aj množstvo ohrozených druhov, z ktorých je veľa endemitov. Najviac takýchto druhov je na ostrove Sokotra a na severe Somálska.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Michael Hodd, East Africa Handbook, 7th Edition, (Passport Books: 2002), p. 21
  2. Encyclopaedia Britannica, inc, Jacob E. Safra, The New Encyclopaedia Britannica, (Encyclopaedia Britannica: 2002), p.61

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]