Druhá marocká kríza

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Agadirská kríza)
SMS Panther.

Druhá marocká kríza (iné názvy: agadirská kríza, skok Panthera do Agadiru, Panthersprung) bola kríza v medzinárodných vzťahoch, ktorá vypukla v roku 1911 následkom umiestnenia početných francúzskych jednotiek do marockého vnútrozemia. Francúzsko vyslalo jednotky na pomoc marockému sultánovi, ktorý čelil povstaniu. Vyslanie jednotiek odôvodňovalo ochranou miestnych Európanov a ich majetku. Francúzsko tak porušilo nielen algeciraskú zmluvu (ktorá ukončila prvú marockú krízu), ale aj francúzsko-nemeckú dohodu z roku 1909. Nemecko reagovalo vyslaním delovej lode Panther do marockého prístavu Agadir 1. júla 1911 pod zámienkou ochrany nemeckých obchodných záujmov.

Nemecko využilo udalosť na otestovanie spojenectva medzi Britániou a Francúzskom. Takisto žiadalo kompenzácie od Francúzov za uznanie kontroly nad Marokom. Briti boli znepokojení prítomnosťou lode Panther v Maroku, pretože sa domnievali, že Nemci vybudujú v Agadire námornú základňu, ktorá by ohrozovala ich základňu v neďalekom Gibraltáre. Preto do oblasti poslali bitevné lode. Briti podporili Francúzsko podobne ako počas prvej marockej krízy a ukázali tak pevnosť srdečnej dohody.

Dohra[upraviť | upraviť zdroj]

Zástup francúzskych jednotiek na pochode do stanového tábora v Maroku, 30. marec 1912.
Francúzsko-španielsky protektorát nad Marokom. Zelenou je vyznačená francúzska časť, ružovou španielska.

Francúzsko po zažehnaní krízy vytvorilo spolu so Španielskom nad Marokom (30. marca 1912) úplný protektorát, čím ukončilo aj zvyšky formálnej nezávislosti krajiny.

Namiesto nasmerovania Britov k Nemecku došlo vinou strachu a nepriateľstva, ktorý Nemci v Britoch vyvolali, k ešte väčšiemu zblíženiu s Francúzskom.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Agadir Crisis na anglickej Wikipédii.