Alžbeta Šarlota Falcká

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Alžbeta Šarlota Falcká
falcká princezná a orleánska vojvodkyňa
falcká princezná a orleánska vojvodkyňa
Narodenie27. máj 1652
Heidelberg, Nemecko
Úmrtie8. december 1722 (70 rokov)
Saint-Cloud, Francúzsko
ManželFilip I. Orleánsky (1671 - o. 1701)
DetiAlexander Ľudovít (1673 – † 1676)
Filip II. (1674 – † 1723)
Alžbeta Šarlota (* 1676 – † 1744)
PodpisAlžbeta Šarlota Falcká, podpis (z wikidata)
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Alžbeta Šarlota Falcká
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Alžbeta Šarlota Falcká

Alžbeta Šarlota Falcká, nem. Elisabeth Charlotte von der Pfalz, zvaná Liselotte (* 27. máj 1652, Heidelberg, Nemecko – † 8. december 1722, Saint-Cloud, Francúzsko) bola falcká princezná a sobášom orleánska vojvodkyňa.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa ako dcéra falckého kurfirsta Karola Ľudovíta Falckého a jeho manželky Šarloty Hessensko-Kasselskej. Jej prarodičmi boli z otcovej strany Fridrich Falcký ("zimný kráľ") a jeho manželka Alžbeta Stuartová.

Už v detstve jej začali hovoriť "Liselotte", skráteným spojením oboch jej mien. Manželstvo jej rodičov nebolo šťastné, otec sa s manželkou rozviedol rok po dcérinom narodení v roku 1653 a oženil sa znovu s Máriou Lujzou Degenfeld. Alžbetu a jej brata Karola vychovávala ich teta Žofia Falcká. Liselotte sa mala vydať za svojho bratranca Viliama III. Oranžského, jej otec sa však postavil na stranu Francúzska a vydal svoju dcéru za ovdoveného vojvodu orleánskeho Filipa I., brata francúzskeho kráľa Ľudovíta XIV.

16. novembra roku 1671 sa v Metz konala svadba per procura. Sobáš bol podmienený zmenou Liselottinej viery z kalvinizmu na katolícke vyznanie. Bol to už druhý Filipov sobáš, ktorý mal so svojou prvou manželkou Henriettou Annou Stuartovou štyri deti (v čase sobáša Liselotte a Filipa však žili už len dve dcéry). Všeobecne známe boli jeho homosexuálne sklony, na jeho dvore prebýval rad jeho favoritov. Liselotte však na rozdiel od Filipovej prvej ženy hľadela na svojho muža zmierlivejším zrakom a hoci aj medzi nimi dochádzalo k sporom, v zásade bolo ich manželstvo spokojné; nepanovala síce medzi nimi skutočná láska a vášeň, ale prejavovali si vzájomnú úctu a uznanie a ich manželstvo bolo v rámci daných možností harmonické. Filip a jeho žena boli predovšetkým priateľmi a spojencami. Z ich manželstva vzišli tri deti; najstarší syn však zomrel už v útlom veku:

Anekdoten vom Französischen Hofe, 1789

Po narodení tretieho dieťaťa sa dvojica dohodla na ukončení manželských stykov. Liselottinou vášňou sa stalo písanie dopisov. Jej obrovská korešpondencia obsahuje vynikajúce úvahy a postrehy o dvore Ľudovíta XIV.

Vojna o falcké dedičstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Keď zomrel bez potomkov Liselottin brat, kurfirst Rýnskeho Falcka Karol II. Falcký, mali jeho zeme prejsť pod vládu katolíckej línie rýnskych Wittelsbachov. Francúzsky kráľ však vystúpil menom Liselotty s dedičskými nárokmi na toto územie; v dôsledku toho vypukol devastujúci vojnový konflikt, Deväťročná vojna (1688 – 1697), kedy sa proti Francúzsku Ľudovíta XIV. postavila koalícia európskych štátov (Augsburgská liga) s cieľom zamedziť ďalšie francúzske územie expanziou. Titul falckého kurfirsta nakoniec prešiel do rúk katolíckej línie Wittelsbachovcov, reprezentovanej Filipom Viliamom Falckým, pravdaže za cenu zničenia do tej doby kvitnúcej zeme.

Smrť[upraviť | upraviť zdroj]

Alžbeta Šarlota zomrela 8. decembra roku 1722 vo veku sedemdesiat rokov v zámku Saint-Cloud. Jej pozostatky boli pochované v bazilike Saint-Denis, mieste posledného odpočinku francúzskych kráľov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Alžběta Šarlota Falcká na českej Wikipédii.