Altran

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Altran
Altran
Založená1982
SídloParíž, Francúzsko
PôvodFrancúzsko
Webwww.altran.com

Altran Technologies, SA (Euronext: ALT) je európska konzultantská spoločnosť, ktorá bola založená vo Francúzsku v roku 1982. Spoločnosť Altran ponúka konzultácie najmä pre špičkové technológie a inovácie, čo predstavuje takmer polovicu jeho obratu. Konzultácie v oblasti organizácie a informácií predstavujú tretinu obratu a zvyšok obratu pozostáva z konzultácií pre strategické riadenie a manažment. Na konci roku 2007 spoločnosť Altran vo všetkých svojich 150 dcérskych spoločnostiach zamestnávala 17 502 zamestnancov (vrátane 455 novoprijatých v roku 2007) a dosiahla ročný obrat 1 591,4 milióna eur, z čoho 57% bolo dosiahnutých mimo Francúzska.

Aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločnosť Altran pomáha firmám pri ich inovačných procesoch, od technologických správ, aplikovania základného výskumu, prípravy industrializácie až po samotné výrobné procesy. Altran Group pôsobí hlavne v odvetviach automobilového, telekomunikačného a leteckého priemyslu na území viac ako 20 krajín Európy, Latinskej Ameriky, Spojených Štátov a Ázie. Organizácia Pôvodne bola spoločnosť Altran usporiadaná do 200 dcérskych spoločností, ktoré boli samostatné, mali operatívny manažment a vlastnú obchodnú stratégiu. Dnes má spoločnosť Altran 150 dcérskych spoločností. Od konca deväťdesiatych rokov pôsobí spoločnosť Altran v strednej a východnej Európe. Za účelom pokrytia potrieb tohto trhu boli v roku 2006 zriadené lokálne spoločnosti v Česku, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a na Slovensku. Oblasť strednej a východnej Európy sa zameriava hlavne na oblasť automobilového, elektronického a telekomunikačného priemyslu.

Altran a životné prostredie[upraviť | upraviť zdroj]

Environmentálne otázky v spoločnosti Altran majú vzrastajúcu tendenciu. Altran sa zaslúžil o významnú londýnsku budovu na 39. ulici – budovu Mary Axe. Altran sa stal priekopníkom ideí ekologického dizajnu. V roku 2006 na konferencii “Ecobuilding“ (ekologické stavby) spoločnosť Altran prezentovala niekoľko ekologických konceptov, ktoré boli účastníkmi vybrané na vývoj a prezentáciu na konferencii Altran Innovation, ktorá sa konala 4. februára 2007. Dizajn budovy zahŕňal okná, ktoré čistilo ovzdušie z vonkajšej i vnútornej strany budovy, svetlá so senzormi reagujúcimi na pohyb v okolí miestností, zariadenie na nakladanie s komunálnym odpadom, námestia s konceptom verejných záhrad s kvetmi a iným rastlinstvom. Pohon bol zabezpečený solárnou energiou,. Cez deň sa extrahovali plyny, ktoré by mohli byť ďalej použité na energiu pre námestia. V prípade metánu išlo o extrakciu škodlivých plynov unikajúcich do atmosféry. Koncept “Námestie” vyhral a bol prezentovaný na konferencii Altran Innovation vo februári 2007. Konferencia Altran Innovation bola ďalším krokom Altranu v boji za ekológiu.. Pri rozhovoroch s priemyselnými expertmi a oficiálnymi zástupcami európskych inštitúcií a vlády spoločnosť Altran navrhla riešenie pre niekoľko problémov dnešnej doby, akými je najmä zabezpečenie dostatočného množstva zdrojov. Ďalej predstavila svoje inovácie na poli energetiky a transportu, vrátane lietadla poháňaného solárnymi panelmi a vodíkovými palivovými článkami. Ďalšie nápady zahŕňajú oblasť:

  • centralizácie európskej železničnej siete;
  • satelitnej technológie pre zjednodušenie automobilového transportu naprieč Európou;
  • prístroj schopný nezávisle regulovať hladinu cukru v organizme;
  • ručný radar schopný ukázať polohu osôb za relatívne hrubou stenou, čo uľahčuje operácie záchranárov s minimalizáciou rizika.

Altran Engineering Academy[upraviť | upraviť zdroj]

Altran Engineering Academy (AEA) je medzinárodná súťaž v rámci technických riešení Formule 1. Účastníci predkladajú technické projekty, ktoré by pomohli zvýšiť bezpečnosť, spoľahlivosť alebo výkon v nasledovných oblastiach: aerodynamika, hnacie jednotky, pretekárske a testovacie inžinierstvo, dizajn a analýza, dynamika vozidiel, kontrolný systém a elektronika, výskum a vývoj materiálov, snímače a testovacia technológia. V roku 2007 sa po prvýkrát zúčastnili AEA krajiny strednej a východnej Európy a hlavnú cenu v Paríži získal inžinier z Česka.

Zlúčenie s Capgemini[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2020 sa firma zlúčila s koncernom Capgemini. A vytvorila zložku Capgemini engineering. V čase zlúčenia mala firma 46 tis. zamestnancov. Slovenská pobočka mala 40 zamestnancov.

Čísla[upraviť | upraviť zdroj]

  • 17 502 zamestnancov, koniec roka 2007 (17 057 na konci roka 2006)
  • 1 591,4 miliónov EUR obratu v roku 2007
  • 52 000 zamestnancov v rámci Capgemini engineering v roku 2022
  • 57% obratu skupiny v roku 2007 bolo vytvorených mimo Francúzska

Odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Altran na českej Wikipédii.