Amok (album)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Amok je debutový album alternatívnorockovej skupiny Atoms for Peace. Vyšiel 25. februára 2013 vo vydavateľstve XL Recordings. Na albume sa podieľal spevák skupiny Radiohead, Thom Yorke (spev, gitara, klávesy a programovanie), basgitarista Red Hot Chili Peppers, Flea (basgitara), dlhoročný producent Radiohead, Nigel Godrich (produkcia a programovanie), Joey Waronker zo skupín Beck a R.E.M. (bicie) a Mauro Refosco z Forro in the Dark (perkusie). Album si získal zväčša priaznivé ohlasy kritikov.

Pozadie a nahrávanie[upraviť | upraviť zdroj]

Atoms for Peace vznikli v roku 2009 s cieľom odohrať piesne z albumu Thoma Yorka, The Eraser, ktorý vyšiel v roku 2006. Po skončení turné v roku 2010 skupina tri dni improvizovala a nahrávala piesne v štúdiu v Los Angeles. Thom Yorke opísal svoju úlohu v štúdiu ako "vedúcu". Predviedol skupine vlastnú elektronickú hudbu a spoločne sa ju snažili priviesť k životu so skutočnými nástrojmi. Yorke povedal: „Hudba, ktorú tvorím na počítači je veľmi strnulá. Keď ju tak hrajú ľudia, vyznieva naozaj špecificky. Po technickej stránke dokážu zahrať väčšinu z nej, no v niektorých okamihoch sme použili elektronické zvuky. Bola to tak prenikavejšie a zaujímavejšie... Chceli sme dosiahnuť najmä to, aby na nahrávke nakoniec nebolo zjavné, kde začínajú ľudia a končia prístroje." Yorke s producentom Nigelom Godrichom nahrávky upravovali a aranžovali celé dva roky.

Vydanie[upraviť | upraviť zdroj]

Vôbec prvý singel, "Default", bol sprístupnený na stiahnutie 10. septembra 2012. Nasledoval singel "Judge, Jury and Executioner", ktorý na internete zverejnili 7. januára 2013 a 19. marca sa objavil aj vo forme vinylovej platne.

18. februára 2013 si fanúšikovia mohli album vypočuť na oficiálnej internetovej stránke Atoms for Peace.

28. februára 2013 vyšlo video k piesni "Ingenue". O réžiu a choreografiu sa postarali Garth Jennings a Wayne McGregor. S Yorkom pracovali už na videu k piesni "Lotus Flower" od skupiny Radiohead.

Reakcie[upraviť | upraviť zdroj]

Na stránke Metacritic získal Amok 79 zo 100 bodov, čo je náznakom „zväčša priaznivých reakcií". Alex Petridis z denníkaThe Guardian udelil albumu 3 z 5 hviezdičiek: „Po technickej stránke je Amok nesmierne pôsobivý... znie bohato a hlboko, je plný nezvyčajných zvratov a kontrastov. No miestami sa zdá, že dôsledný proces tvorby si možno vyžiadal viac pozornosti ako samotné skladanie piesní. Aj napriek tomu, sú výsledky Amoku ohromné." Sputnikmusic udelil albumu 2,8 z 5 a podľa recenzie „sa len zriedka vymyká tomu, aby znel ako sólový album lídra Radiohead... je veľmi pravdepodobné, že si bežný poslucháč nájde niečo, čo si bude môcť v spleti hutných vrstiev Amoku vychutnať." Slant Magazine mu udelil 3 a pol hviezdičky z 5 a píše: „Vzhľadom na bohaté a rozmanité zloženie skupiny je sklamaním, že sa hudba Atoms for Peace do takej veľkej miery odvíja od predošlej tvorby Yorka a Godricha... výsledkom je v zásade zbierka pružných minimalistických rockových skladieb s hŕstkou zaujímavých, no v podstate povrchných elektronických ozdôb." Pitchfork Media ohodnotil album na 6,9 z 10 a uvádza, že aj keď je Amok „rozhodne farebnejší a má viac vrstiev ako The Eraser... pre rytmické kľučky sa javí zvláštne statický a uvážlivý a pôsobí dojmom neustáleho prešľapovania na mieste."

Zoznam skladieb[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Before Your Very Eyes... (5:47)
  2. Default (5:15)
  3. Ingenue (4:30)
  4. Dropped (4:57)
  5. Unless (4:40)
  6. Stuck Together Pieces (5:28)
  7. Judge, Jury and Executioner (3:28)
  8. Reverse Running (5:06)
  9. Amok (5:24)

Celková dĺžka: 44:35

Hudobníci[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Amok (Atoms for Peace album) na anglickej Wikipédii.