Angkór Vat

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Svetové dedičstvo UNESCO
Svetové dedičstvo UNESCO
Angkor*
Lokalita Svetového dedičstva UNESCO

Angkór Vat
Štát Kambodža Kambodža
Typ kultúrna pamiatka
Kritériá i, ii, iii, iv
Identifikačné č. 668
Región** Ázia a Pacifik
Súradnice 13°24′45″S 103°52′0″V / 13,41250°S 103,86667°V / 13.41250; 103.86667
História zápisu
Zápis 1992  (16. zasadnutie)
* Názov ako je zapísaný v zozname Svetového dedičstva.
** Klasifikované regióny podľa UNESCO.

Angkór Vat (iné prepisy: Angkor Vat, Angkór Wat, Angkór wat[1], Angkor Wat; khmérskym písmom: អង្គរវត្ត - súčasná khmérska výslovnosť vyjadrená znakmi pre slovenského čitateľa (apostrof znamená ráz): ['aŋkó voət] alebo ['əŋkó voət] alebo [ŋkó voət] [2][3]; staršie po thajsky: Nakhón Wat/iné prepisy: Nakhon Vat, Nakhón Vat, Nakhon Wat) je chrámový komplex v Angkóre na severozápade Kambodže.

Bol postavený pre kráľa Súrjavarmana II. ako jeho chrám a hlavné mesto. Ako najväčší a najlepšie zachovaný chrámový komplex je jediný, ktorý si zachoval úlohu náboženského centra – najprv ako hinduistický a potom budhistický. Chrám je vybudovaný v klasickom štýle khmérskej architektúry,[4] stal sa symbolom Kambodže, je vyobrazený aj na národnej vlajke a je hlavnou turistickou atrakciou krajiny. Svojou celkovou výmerou okolo 1 km² je považovaný za najrozľahlejší náboženský komplex na svete.[5]

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Angkor Vat na kambodžskej vlajke

Výstavba chrámu sa začala v prvej polovici 12. storočia počas vlády kráľa Súrjavarmana II. (vládol od r. 1113 do cca 1150) ako hlavné mesto a kráľov chrám. Pôvodný názov chrámu je neznámy. V roku 1177 bol Angkór zničený Čampami, tradičnými nepriateľmi Khmérov. Po znovuobnovení ríše bolo hlavné mesto presunuté do Angkór Thomu o niekoľko kilometrov na sever.

V 14. alebo 15. storočí sa chrám stal théravádskym (budhistickým), akým ostáva dodnes. Aj keď bol zanedbávaný v 16. storočí, nikdy nebol úplne opustený. V tom čase bol známy ako Preah Pisnulok. Od 16. storočia sa používa aj súčasný názov, Angkór Wat, čo znamená "Mestský chrám".

Jeden z prvých návštevníkov zo Západu bol portugalský mních Antonio da Magdalena v roku 1586, ale známym sa stal ná Západe až v polovici 19. storočia publikáciou francúzskeho výskumníka Henriho Mouhota, ktorý nesprávne datoval chrám do obdobia Rímskej ríše.

V 20. storočí chrám potreboval hlavne odstránenie vegetácie, ktorá sa začala rozširovať. Práce boli zastavené v 70. a 80. rokoch 20. storočia občianskou vojnou a vládou Červených Khmérov, ale chrám utrpel len minimálne škody. Od roku 1992 sa chrám postupne obnovuje.

Angkór Vat sa stal symbolom Kambodže, a zdrojom národnej hrdosti pre miestnych ľudí. Chrám je na každej vlajke Kambodže približne od roku 1863.

Architektonický štýl[upraviť | upraviť zdroj]

Vstup do chrámu

Angkór Vat je jedným z najlepších príkladov khmérskeho stavebného štýlu − štýlu Angkor Vat pomenovaného podľa tejto stavby. Počínajúc 12. storočím vedeli khmérski stavitelia používať ako stavebný materiál pieskovec a tehlu. Väčšina viditeľných plôch chrámu je vybudovaná z pieskovca, obvodové múry a skryté štruktúry sú z tehiel. Zatiaľ sa stále nevie aká zlúčenina bola použitá ako spojivo, odhaduje sa však, že išlo o látku na báze hydroxidu vápenatého.

Angkór Vat je cenený najmä pre svoju harmóniu designu, ktorá bola porovnávaná so stavbami starovekého Ríma a Grécka.

Typickými prvkami tohto stavebného štýlu sú lomené oblúky, veže „ozubené“ ako kvety lotosov, honosné chodby postupne sa rozširujúce do výstavných priechodov, pavilóny zostavené do tvaru kríža lemujúci celú hlavnú os chrámu; ďalej sú to nástenné reliéfy znázorňujúce božstvá a frontony zobrazujúce rôzne výpravné scény. Sochy v Angkór Vate sú považované za konzervatívne, viac statické a oveľa menej honosné ako v skorých dobách. Mnohé ďalšie prvky boli zničené rabovaním a vplyvom času, ako napr. pozlátené prvky na vežiach, sochách a reliéfoch, ozdobné drevené panely na stropoch a dverách.

Obdobie štýlu Angkór Vat bolo nasledované obdobím Bajon, počas neho však bola často kvalita zanedbávaná na úkor kvantity. Medzi chrámy predstavujúce štyl Angkór patria: Banteaj Samré, Thommanon, Čosaj Tevoda a rané chrámy Preah Pithu v Angkóre; mimo Angkor sú to: Beng Mealea a časti Phanom Rung a Phimai.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Ako prepisovať z orientálnych jazykov do slovenčiny : Praktická príručka. Ed. Anna Rácová, Martina Bucková, Jozef Genzor. Bratislava : Ústav orientalistiky SAV v Slovak Academic Press, 2018. 134 s. ISBN 978-80-89607-70-9. S. 123.
  2. HUFFMAN, Franklin E.; PROMCHAN, Charan; Chhom-Rak Thong Lambert. Modern Spoken Cambodian. [s.l.] : SEAP Publications, 1984. 451 s. ISBN 978-0-87727-521-3. S. 65.
  3. HUFFMAN, F. E. Cambodian System of Writing and Beginning Reader with Drills and Glossary. Yale University Press, 1970 [1] Archivované 2021-03-01 na Wayback Machine
  4. Maria Ausilia Albaneseová a kol.. Krása zaniklých civilizací. Čestlice : Rebo productions, 2001. [ďalej len Albaneseová a kol.]. ISBN 80-7234-131-6. Kapitola Angkor, s. 252.
  5. Angkor Wat in Cambodia – World's Largest Religious Building [online]. [Cit. 2018-07-07]. Dostupné online. Archivované 2012-11-17 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Angkór Vat

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Angkor Vat na českej Wikipédii.