Ara Pacis

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rekonštruovaná podoba oltára

Ara Pacis alebo Ara Pacis Augustae je oltár zasvätený rímskej bohyni mieru Pax, vybudovaný na Martovom poli na severozápadnom okraji starovekého Ríma. Dal ho postaviť Octavianus Augustus ako pripomienku víťazného ťaženia do Hispánie a Galie, ktoré zbavilo Rím vonkajších nepriateľov a zabezpečilo jeho dominanciu nad vtedy známym svetom (Pax Romana). Ako napísal Velleius Paterculus, po rokoch zmätkov "polia bola opäť obrábané, bohovia uctievaní, ľudia sa tešili pokoju a mieru a boli si istí držbou vlastného majetku."

Stavba bola schválená senátom v roku 13 pred Kr. a slávnostne vysvätená 30. januára 9 pred Kr.. Samotný oltár bol obklopený štvorcovým pavilónom, všetko bolo zhotovené z bieleho mramora a po obvodových stenách sa v dvoch pásoch nad sebou ťahali reliéfy zobrazujúce cisára s rodinou a jeho triumfálny sprievod, rovnako ako mytologické postavy (Romulus a Remus, bohyňa Roma), vyjadrujúce nadväznosť Augustovej vlády na slávne tradície. Celý objekt bol široký 11,6 metra, dlhý 10,6 metra a vysoký 6 metrov. [1]

Po páde rímskej ríše bol oltár ponechaný svojmu osudu a postupne ho pokrylo bahno z tiberských záplav. Trosky boli objavené až pri stavbe baziliky San Lorenzo in Lucina v roku 1568 a reliéfy sa ocitli v súkromných zbierkach. V tridsiatych rokoch 20. storočia prebehla na počesť dvetisíceho výročia Augustovho narodenia rekonštrukcia oltára do pôvodnej podoby. Od roku 2006 je umiestnený v modernistickej budove múzea postavenej podľa projektu Richarda Meiera.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Gazetteer/Places/Europe/Italy/Lazio/Roma/Rome/_Texts/PLATOP*/Ara_Pacis.html

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ara Pacis na českej Wikipédii.