Arachnológia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Arachnológ)
Jedovatý austrálsky pavúk

Arachnológia je veda o pavúkovcoch, príbuzná entomológii (skúmajú triedy toho istého kmeňa – článkonožcov). Laici často nesprávne považujú za cieľ štúdia iba pavúky – arachnológia skúma okrem pavúkov aj napr. šťúry, kam patria škorpióny. Niekedy sa za objekt výskumu nepovažujú roztoče (tieto sú predmetom skúmania akarológie; medzi roztoče sa zaraďujú napr. kliešte). Odborník na arachnológiu sa nazýva arachnológ.

Česko-slovenská arachnológia[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé písomné zmienky o českej arachnofaune pochádzajú z konca 18. storočia a sú spojené s menom Jana Daniela Preyslera. Sústavný výskum tohto odboru však začal až v tridsiatych rokoch 20. storočia. K známym česko-slovenským arachnológom patril profesor Vysoké školy zemědělské v Brne František Miller (1902 – 1983), ktorý významne ovplyvnil smer tohto vedného oboru nielen v Česku, ale aj na Slovensku. Rozhodujúcim medzníkom českej, ale i slovenskej arachnológie bolo v roku 1971 usporiadanie V. medzinárodného arachnologického kongresu v Brne – práve na počesť profesora Millera. Najvýznamnejším arachnológom na Slovensku je t. č. Mgr. Jaroslav Svatoň (* 1933) z Martina.

Na Slovensku a na uzemí Uhorska mali v minulosti ako arachnológovia význam ešte napr.: Kornel Chyzer, Karol Ľudovít Doležal a Juraj Böckh.