Bartolomeo Diaz

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bartolomeo Diaz
portugalský moreplavec
Bartolomeo Diaz
Narodenieokolo 1450
Algarve, Portugalsko
Úmrtie29. máj 1500
Mys dobrej nádeje
DetiSimão, Antonio
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Bartolomeo Diaz

Bartolomeo Diaz (alebo Bartholomeu Dias; * okolo 1450, Algarve, Portugalsko – † 29. máj 1500, Mys dobrej nádeje) bol portugalský moreplavec, ktorý pomohol nájsť juhovýchodnú námornú cestu medzi západnou Európou a Áziou.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Ako mladík vstúpil do nebezpečného obchodu so zlatom a slonovinou pozdĺž afrického Zlatého pobrežia a dosiahol hodnosť kapitána. V tej dobe bohatli talianske mestá obchodovaním s Indiou a Ďalekým východom. Portugalsko a iné európske národy túžili po podiele z tohto obchodu. Taliani ale ovládali Stredozemné more, ktoré bolo hlavnou obchodnou cestou na východ. Portugalsko snívalo o objavení inej námornej cesty okolo Afriky. Princ Henrich Moreplavec poslal lode na plavbu pri africkom pobreží. V prieskume pokračoval jeho synovec kráľ Ján II. Keď sa Diogo Cao vrátil do Portugalska so slovami, že sa plavil okolo ústí rieky Kongo, Ján II. plánoval vyslať ďalšiu expedíciu, ktorá by priplávala bližšie k južnému koncu kontinentu. Diaz bol vybraný ako veliteľ tejto expedície.

Lisabon opustil v auguste 1487 s dvomi loďami. Bola to karavela a obchodná loď.Diaz pred expedíciou poznamenal: „Dnes bol pekný slnečný deň a moja posádka a ja sa pripravujeme na toto skvelé dobrodružstvo. Trvalo nám asi desať mesiacov na vlastnú prípravu a aby sme vybudovali dve plavidlá, ale už sme s tým u konca. Použili sme najlepšie dubové stromy, aké sme mohli nájsť.“

Na Nový rok 1488 zasiahla jeho lode silná víchrica a odviala ich na juh. Po 13 dňoch sa mu podarilo obrátiť na východ, ale nenašiel ochranu pobrežia. Takmer pri vstupe do Indického oceánu Diazova posádka, unavená a vystrašená, ho prakticky prinútila vrátiť sa. Na spiatočnej ceste mapoval južné vody a v máji 1488 videl prvýkrát Mys dobrej nádeje. Diaz ho nazval Cabo Tormentoso (búrlivý mys). Domov sa vrátil v decembri 1488. Úlohu, ktorú začal, dokončil o 10 rokov neskôr Vasco da Gama, ktorý sa plavil okolo Mysu dobrej nádeje a do Indie. Diaz dohliadal na stavbu lodí na túto plavbu.

V roku 1500 sa plavil ako jeden z kapitánov veľkej flotily, ktorej velil Pedro Álvares Cabral. Ich cieľom bola India, ale išli širokou okľukou do južného Atlantiku a boli aj pri pobreží Brazílie. Potom zamierili na juhovýchod kde ich zastihli silné búrky. Štyri lode išli ku dnu, a všetci na ich palubách, vrátane Diaza sa utopili.

Oboplával Afriku v rokoch 1497-1499 pri svojej ceste do Indie

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]