Bořinka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bořinka
Prírodná rezervácia
Štát Česko Česko
Región Juhočeský kraj
Okres Okres Český Krumlov
Lokalita Holubov, Chlum (Křemže)
Nadmorská výška 486 – 515 m n. m.
Súradnice 48°53′41″S 14°18′34″V / 48,89472°S 14,30944°V / 48.89472; 14.30944
Rozloha 0,06681 km² (7 ha)
Vznik 14. december 1990
 - Vyhlásil Okresný národný výbor Český Krumlov
Správa CHKO Blanský les
Kód AOPK ČR 1281
Poloha na mape Česka
Poloha na mape Česka
Webová stránka: Biolib.cz
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Bořinka je prírodná rezervácia v okrese Český Krumlov. Nachádza sa v Křemžskej kotline, pozdĺž Křemžského potoka, 1 km južne od Křemže. Je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Blanský les.

Objektom ochrany je zvyšok reliktného bôru na serpentinite, významné mineralogické nálezisko. Skalné trhliny vypĺňa často serpentinitový magnezit, ktorý sa tu niekedy ťažil, čoho dokladom sú drobné banské diela (tzv. jaskynky) v stráni.[1] Na svahoch sú početné skalky, na ktorých je možné pozorovať rôzne fázy zvetrávania serpentinitu.

Vplyv odlišného geologického podkladu pôsobí na zloženie flóry. V serpentinitových pôdach sa vďaka zvetrávaniu uplatňuje vysoká koncentrácia uhličitanu horečnatého a horčík je pre väčšinu rastlín jedovatý. Jedinou pôvodnou drevinou, ktorá trvale odoláva toxickým vplyvom takéhoto podkladu, je borovica sosnová, preto prevažujúcim typom lesnej vegetácie v rezervácii je serpentinitová borina.[1] Lesné porasty majú približne rovnaký vek, asi 70 – 90 rokov. V bylinnom poschodí je typickým druhom serpentinitová kvetena kostrava ovčia, mednička ovisnutá, silenka obyčajná, nevädzník hlaváčovitý, dúška vajcovitá, zvonček okrúhlolistý, jagavka konáristá, bedrovník lomikameňový, psinček tenučký a mrvica peristá.[1] Charakteristickým druhom serpentinitových borín je serpentinofyt slezinník klinovolistý, ktorý sa vyskytuje nerovnomerne v rozptýlených trsoch po celom území, vrátane skalných štrbín, vzniknutých zvetrávaním. Vzácne nájdeme v rezervácii kriticky ohrozený klinček kartuziánsky.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d Bořinka na ckrumlov.cz

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bořinka na českej Wikipédii.