Bogside

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pohľad na štvrť Bogside z mestských hradieb

Bogside (ír. Taobh an Bhogaigh) je štvrť pri mestských hradbách v meste Derry v Severnom Írsku. Populárnymi turistickými atrakciami v Bogside sú Free Derry Corner, veľké nástenné maľby od Bogsideských umelcov a Gasyard Féile čo je každoročný hudobný a výtvarný festival. Bogside je hlavne katolícka štvrť a zdieľa hranicu s protestantskou štvrťou.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Problémy[upraviť | upraviť zdroj]

Pamätník Krvavej nedele

Oblasť bola hlavným bodom pre mnoho udalostí Problémov. V roku 1969 to boli divoké trojdňové boje proti RUC a protestantom známe ako Bitka o Bogside čo bola začiatočná udalosť Problémov. V rokoch 1969 až 1972 bola oblasť spolu s Creggan a ďalšími katolíckymi oblasťami sa stala no-go zóna pre britskú armádu a RUC. Oblasť strážila Oficiálna írska republikánska armáda aj Dočasná írska republikánska armáda a miestni obyvatelia im často za to platili. 30. januára 1972 Severoírske združenie pre občianske práva organizovalo pochod proti internácií ktorí sa zmenil na krviprelievanie. Britský výsadkový regiment zastrelil 14 neozbrojených demonštrantov a ďalších 14 zranil. Táto udalosť je známa ako Krvavá nedeľa. To viedlo k veľkému prílevu nových členov do oboch krídiel IRA v meste. Po operácií Motorman a konci Free Derry a ďalších no-go zón v Severnom Írsku Bogside spolu s väčšinou mesta zažíval časté pouličné nepokoje a náboženský konflikt trvajúci až do začiatku 90-tych rokov. V roku 1974 Oficiálna IRA vyhlásila koniec svojej ozbrojenej kampane. V dôsledku toho, Seamus Costello a ďalší socialistickí bojovníci vytvorili Írske republikánske socialistické hnutie (IRSM). Súčasťou tohto huntia bola aj Írska národná oslobodzovacia armáda (INLA) čo bolo polovojenské krídlo IRSM. Derry a najmä Bogside sa stalo jednou z hlavných bášt INLA. Prakticky všetci jej traja dobrovoľníci ktorí zomreli počas hladovky írskych väzňov v roku 1981 boli z Derry alebo z grófstva Londonderry. Írska ľudová oslobodzovacia organizácia (IPLO) čo bola odtrhnutá skupina od INLA urobila malú ale účinnú prítomnosť v Derry keď sa dostala do sváru s INLA v meste a ďalších oblastiach Írska od roku 1987 do roku 1992. Spor skončil keď sa do neho zapojila Dočasná IRA a vyvraždila hlavné vedenie IPLO v Belfaste a následne nechala rozpustiť celú skupinu. Po zvyšok 90-tych rokov sa Bogside stalo pomerne pokojnou štvrťou v porovnaní s ostatnými oblasťami Severného Írska ako bol v tej dobe napríklad Belfast aj keď pouličné nepokoje boli čoraz častejšie.

Následná história[upraviť | upraviť zdroj]

Dnes zažíva Bogside veľké zmeny. Je vidieť veľkú prestavbu štvrte v porovnaní s ostatnými oblasťami v meste. Oblasť je tiež miestom pre disidentskú republikánsku aktivitu. Oblasť bola po Belfastskej dohode vždy známa častými pouličnými nepokojmi ale najväčšie od roku 1998 boli Severoírske nepokoje v roku 2011. Nepokoje sa odohrávali aj v iných častiach Severného Írska ale v Derry boli väčšinou v Bogside. Skupina Republikánsky boj proti drogám (RAAD) vytvroená v roku 2008 má veľmi silnú prítomnosť v Bogside. Cieľom tejto skupiny je bolestne veľmi postreliť či dokonca zabiť kohokoľvek kto môže byť alebo je drogový díler.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Bogside

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bogside na anglickej Wikipédii.