Bornholm

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poloha ostrova Bornholm (červeným) v kontexte územia Dánska (žltým)
Pobrežie ostrova

Bornholm je dánsky ostrov v Baltskom mori, na východ od zvyšku Dánska, na juh od Švédska, na severovýchod od Nemecka a na sever od Poľska. Na ostrove s rozlohou 588,36 štvorcových kilometrov žilo k 1. aprílu 2020 celkovo 39 439 obyvateľov. Hlavným mestom ostrova je prístav Rønne.

Medzi hlavné ekonomické aktivity Bornholmu patrí mliekarenstvo a umelecký a remeselný priemysel, ako je výroba skla a keramiky s využitím miestnej hliny. Turizmus je dôležitý počas letných mesiacov. Na ostrove sa nachádza veľa dánskych okrúhlych kostolov.

Ostrov je vďaka svojmu počasiu známy ako solskinsøen (ostrov slnka) a vďaka svojej geológii ako klippeøen (ostrov skál). Okrem južného pobrežia ostrov pozostáva zo žuly. Teplo z leta sa ukladá v skalných útvaroch a počasie je až do októbra dosť teplé. V dôsledku podnebia môže na ostrove lokálne rásť miestna odroda figy, známa ako bornholmský diamant. Topografiu ostrova tvoria dramatické skalné útvary na severe (na rozdiel od zvyšku Dánska, kde sú väčšinou mierne zvlnené kopce), ktoré sa zvažujú nadol k borovicovým a listnatým lesom (veľmi postihnuté búrkami v 50. rokoch) a rovinatá poľnohospodárská oblasť a piesočnaté pláže v na juhu.

Bornholm má strategickú polohu v Baltskom mori a po stáročia sa oň viedli boje. Spravidla mu vládlo Dánsko, ale aj Švédsko a nemecký Lübeck. Zrúcanina Hammershus na severozápadnom cípe ostrova je najväčšou stredovekou pevnosťou v severnej Európe, ktorá svedčí o dôležitosti jeho polohy. Tento ostrov a súsostrovie Ertholmene sú jedinou súčasťou Dánska východne od Öresundu. Dánsko stratilo ostrov v prospech Švédska v roku 1658, ale znovu ho nadobudlo v roku 1660 po lokálnej vzbure.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Bornholm

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bornholm na anglickej Wikipédii.

Súradnice: 55°08′S 14°55′V / 55,13°S 14,92°V / 55.13; 14.92