Anglická libra

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Britská libra)
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Anglická libra pozri Anglická libra (rozlišovacia stránka).
Penny z roku 1937

Anglická libra (- oficiálne podľa NBS[1]; iné názvy: (tvar uprednostňovaný v prekladoch EÚ) (britská) libra šterlingov, (neoficiálny, ale aj v oficiálnych textoch sa vyskytujúci tvar) britská libra, (hovorové tvary) funt šterlingov či libra; po angl. pound sterling) je oficiálna mena Spojeného kráľovstva. Štandardný ISO 4217 kód meny je GBP. Značka pre libru je £ (zriedkavo „L“) a dáva sa pred sumu. Pôvodne libra označovala len jednotku hmotnosti (1 libra = 453 gramov), neskôr sa libra šterlingov začala používať ako menová jednotka.

V Spojenom kráľovstve sa, ak nie je potrebné odlíšiť jednotky meny a hmotnosti a obe zároveň od ostatných jednotiek rovnakého mena, často libra šterlingov skracuje na libra alebo niekedy jednoducho na šterling. V slangu sa oficiálny názov často zamieňa za quid. Šterling bol pôvodne názov pre strieborný penny (=penca) starej hodnoty 1/240 libry. Kvôli inflácii libra časom vystriedala penny ako oficiálnu menu.

Delenie[upraviť | upraviť zdroj]

Jedna libra sa delí na 100 penci. Symbol pre pencu je dnes „p“.

Pred decimalizáciou (zdesiatkovaním) v roku 1971 bola každá libra rozdelená na 240 pencí – aj keď sa toto rozdelenie zvyčajne vyjadrovalo ako na 20 šilingov, z ktorých každý mal hodnotu 12 pencí. Symbol pre šiling bol „/“ alebo "s" – odvodený nie od prvého písmena, ale od latinského slova solidus (napísané s dlhým s ſolidus). Starý symbol pre penny bol „d“ z latinského denarius. (Solidus a denarius boli staré rímske mince.)

Po tzv. Decimal Day („Desiatkový deň“) bola teda hodnota jedného penny iná ako pred ním. Prvých niekoľko rokov po 1971 sa nový typ penny všeobecne označoval ako nový penny („new penny“). Mince denominálnych hodnôt 1p, 2p, 5p, 10p a 50p boli označované ako „NEW PENCE“ až do roku 1982, keď sa z názvu odstránilo slovo nový (new).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]