Bullerbyne

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bullerbyne
Luboš Mikula a Boleslav Březovský (zľava)
Luboš Mikula a Boleslav Březovský (zľava)
Základné informácie
Pôvod Česko Česko, Brno
Žáner(-re) Elektronická hudba
Pop
Pôsobenie 1994 – súčasnosť
Vydavateľstvá X Production
Webstránka www.bullerbyne.com
Členovia skupiny
Luboš Mikula
Boleslav Březovský
Jiří Schneider
Radek Doleží
Petr Vídeňský
Bývalí členovia
Petr Vaněk
Marek Pavlas

Bullerbyne je hudobná skupina z Brna, založená v roku 1994. Je jednou z prvých elektronických hudobných skupín 90. rokov v Česku.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Vznik[upraviť | upraviť zdroj]

Vznikla z pôvodne elektro-industriálnej formácie Neue Sprache, ktorú tvorili Luboš Mikula, Marek Pavlas a Petr Vaněk. Skupina sa rýchlo stala populárnou a koncertovala po všetkých významných kluboch v Česku. Po odchode Petra Vaňka z kapely začali ostatní členovia komponovať viac ambientnú a elektronickejšiu hudbu a založili Bullerbyne.

Crappy Crispy Magic Music[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1997 vychádza ich debutový album Crappy Crispy Magic Music, ktorý si skupina vydala sama a za krátky čas úplne vypredala. Najväčšími hitmi z tejto platne boli skladby „Warez“ a „Too Much Power“, ktorú kritika prirovnávala k skladbám od skupiny Underworld. Pieseň „Right To Be Here“ naspieval Mario Feinberg zo skupiny Narvan. V roku 1997 začal s kapelou hrať na koncertoch klávesista Boleslav Březovský, o dva roky neskôr kapelu opúšťa jeden zo zakladajúcich členov Marek Pavlas. Luboš Mikula alias Lupo sa sťahuje z Brna do Prahy a ďalej sa venuje komponovaniu skladieb a remixovaniu pre iné kapely ako napr. Priessnitz, Here, Swordfishtrombones, OK Band. Na koncertoch s kapelou začali vystupovať taktiež bubeník 'Onehalph', gitarista 'Vídeňák' a basgitarista Jiří Schneider.

My Private Revolt[upraviť | upraviť zdroj]

Viac ako desať rokov si museli ich fanúšikovia počkať na druhý album, ktorý vyšiel v novembri 2007 na labeli X Production. Bullerbyne v novom päťčlennom zložení sa nechali inšpirovať new wave zvukom 80. rokov My Private Revolt nakrútili pod dohľadom zvukového mága Ecsona Waldesa, promosingel „My Little Pony“ vyšiel na výberoch časopisov Filter a Report.[1] Filter tento album označil ako jedno z najväčších českých prekvapení roka a nominoval ju na album roka.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://musicserver.cz/clanek/20462/Nove-desky-pro-45-tyden/

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]