Bylinkový čaj

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bylinný čaj z ibišteka.

Bylinkový čaj alebo bylinný čaj je súhrnný názov pre rastlinné nálevy a odvary z rôznych rastlín (napríklad mätový, medovkový a žihľavový, či konopný čaj alebo rooibos) s výnimkou čajovníka. Bylinné čaje sú často pripravované pre ich liečivé alebo preventívne účinky. Medzi najstaršie známe sú odvary z podbeľu (Tussilago farfara)[1]. Z dôvodu nevyrovnaného obsahu látok v rastlinách sa bylinné čaje až na výnimky (ostružina malinová, čučoriedka, divozel veľkokvetý a ďalšie) neodporúčajú piť dlhodobo. Zvyčajne stačí čerstvú alebo aj sušenú časť byliny (asi jedna čajová lyžička (5 g) na 1 hrnček (1/4 l) čaju) zaliať vriacou vodou a nechať niekoľko minút lúhovať. Čaj z čerstvých bylín je silnejší, pretože liečivé látky v rastline časom mizne a stráca na účinnosti. Niektoré druhy bylín (napr. imelo) sa ale zapariť horúcou vodou neodporúčajú, pretože pôsobením tepla sa stráca značné množstvo ich účinných látok. Vtedy je možné bylinu macerovať – nechať ju niekoľko hodín lúhovať v studenej vode.

Bylinné čaje je vhodné skladovať v utesnených papierových, drevených, kovových, porcelánových alebo podobných nádobách, kde sú chránené pred stratou aromatických látok a možným napadnutím hmyzom. Kvôli postupnej strate požadovaných látok je odporúčané skladovať ich maximálne jeden rok.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. liečivé rastliny. In: Encyklopédia ľudovej kultúry Slovenska 1. 1. vyd. Bratislava: Veda, 1995. 484 s. ISBN 80-224-0234-6. s. 308.
  2. Hrubá, M., Raboch, F. a kol., 1990, Kuchařka naší vesnice. Státní zemědelské vydavatelství, Praha, s. 543 – 547

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bylinný čaj na českej Wikipédii.