Cecil Beaton

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Cecil Beaton
britský fotograf
Cecil Beaton
Rod. menoSir Cecil Walter Hardy Beaton
Narodenie14. január 1904
Londýn, Spojené kráľovstvo
Úmrtie18. január 1980 (76 rokov)
Broad Chalke, Spojené kráľovstvo
Národnosťanglická
Alma materUniversity of Cambridge
Profesiafotograf, kostýmový vytvarník, scénograf
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Cecil Beaton

Sir Cecil Walter Hardy Beaton (* 14. január 1904, Londýn, Spojené kráľovstvo – † 18. január 1980, Broad Chalke) bol anglický fotograf, ktorý sa zameral viacmenej na módnu a portrétnu fotografiu, tiež scénograf a kostýmový výtvarník. Tiež bol trojnásobný držiteľ ceny Oscara a štvornásobný držiteľ ceny Tony. Vo svojej tvorbe viacmenej kládol dôraz na atmosféru a celkový dojem.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v londýnskom Hampsteade, jeho otcom bol Ernest Walter Hardy Beaton a matkou Etta Sissonová. Jeho starý otec založil rodinný podnik Beaton Brothers Timber Merchants and Agents a otec v podnikaní pokračoval. Mal ešte troch súrodencov, dve sestry a jedného brata.

Vychovávala ho pestúnka, ktorá vlastnila fotoaparát Kodak 3A Camera, ktorý bol v tej dobe veľmi populárny model, a tiež bol známy tým, že patril jednoduchším, čiže sa na ňom dobre učilo. Beatonova pestúnka ho začala učiť základy fotografovania a vyvolávanie filmov. Často fotografoval svoje sestry či matku sediacu za nimi.

Vo vyššom veku posielal svoje fotografie do londýnskych spoločenských časopisov, kde sa predstavil pod pseudonymom "doporučená" práca od Beatona.

Fotografovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Najznámejší je svojimi módnymi fotografiami, pracoval ako stály fotograf, pre časopisy Vogue alebo Vanity Fair, fotografoval aj Hollywoodske hviezdy, ako príklad slávne herečke Marylin Monroe či Audrey Hepburn. Síce Beaton nepatril ku vysokokvalifikovaným technickým fotografom, no namiesto toho sa zameral na presvedčivý model alebo kompozíciu scény a hľadal najlepší čas na spustenie uzávierky.

Mal blízky vzťah s kráľovskou rodinou, fotografoval svadbu Eduarda VIII. a Wallis - vojvodkyne z Windsoru, alebo kráľovnú Elizabeth s jej manželom Philipom (1953). Začiatkom roku 1960 vydal sériu diárov, kde poukazuje na jeho vzťahy s kráľovskou rodinou či celebritami z predošlých dekád.

Jeho prvý fotoaparát bol Kodak 3A, používal tiež veľkoformátové fotoaparáty a tiež menšie aparáty Rolleiflex.

Počas druhej svetovej vojny pracoval viac ako vojnový fotograf pre Britské ministerstvo informácií, kde snažil sa zachytiť udalosti z tzv. "domáceho pohľadu". Beaton mal veľký vplyv na vzťahy s dvoma ďalšími vedúcimi hviezdami britskej fotografie a to boli Angus McBean a David Bailey. McBean bol pravdepodobne jeden z najlepších portrétových fotografov svojej doby - v druhej časti svojej kariéry (po vojne), jeho práca bola silne ovplyvnená Beatonom, hoci McBean bol oveľa lepšie v technickej realizácii obrázkov. Bailey bol tiež veľmi ovplyvnený Beatonom, keď pracoval spoločne pre britský časopis Vogue na začiatku šesťdesiatych rokov, Bailey použil 6 × 6 štvorcový fotografický formát, ktorá bola obľúbená pracovná plocha pre Beatona.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Cecil Beaton

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Cecil Beaton na anglickej Wikipédii.