Certosa di Pavia (kláštor)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 45° 15′ 25.2″ s.š., 9° 08′ 52.8″ v.d.

Certosa di Pavia - ambit
interiér kostola

Certosa di Pavia je kláštorný komplex v Lombardii, v severnom Taliansku, medzi mestami Miláno a Pavia. Bol postavený v rokoch 13961495, na kraji bývalého veľkého loveckého parku, ktorý patril rodine Visconti v Miláne.

Pôvodný kartuziánsky kláštorný komplex je preslávený svojou architektúrou a umeleckými dielami v gotickom a renesančnom štýle.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Gian Galeazzo Visconti, vojvoda Milána, položil základný kameň 27. augusta 1396, ako je zaznamenaný v reliéfe fasády. Poloha bola strategicky vybratá na pol cesty medzi mestami Miláno a Pavia, druhým mestom vojvodstva. Kostol bol postavený ako mauzóleum rodine Visconti. Jeho hlavná loď s dvomi bočnými loďami bola realizovaná v gotickom štýle v roku 1465. Medzitým sa renesancia rozšírila v Taliansku a zvyšok budovy bol realizovaný podľa nového štýlu pod vedením Giovanniho Solariho a jeho syna Guiniforteho. Solariho nasledoval v riadení prác Giovanni Antonio Amadeo, (1481 - 1499). Kostol bol vysvätený 3. mája 1497. Dolná časť fasády bola dokončená až v roku 1507. Kláštorný komplex Certosa bol i v ďalšom období zveľaďovaný a obsahuje obrovský zbierku umeleckých diel z 15. a 18. storočia.

V roku 1782 boli kartuziáni zrušení cisárom Jozefom II., nasledovali ich cisterciáni v roku 1784 a potom karmelitáni v roku 1789. Do roku 1810 bol kláštor zatvorený, kým ho kartuziáni nezískali naspäť v 1843. Komplex bol v 1866 deklarovaný ako národná pamiatka a skonfiškoval ho taliansky štát, aj keď benediktíni sa tam zdržiavali až do roku 1880. Cisterciánski mnísi žijú v kláštore od roku 1960.

Kostol[upraviť | upraviť zdroj]

Kostol je postavený v tvare latinského kríža s hlavnou, priečnou loďou a dvomi bočnými loďami, typickými pre gotickú architektúru. Chór je ukončený apsidou. Klenby sú zdobené geometrickými valcovanými tvarmi a hviezdnou oblohou.

Architekt Giovanni Solari začal budovať arkádu, po jeho smrti ho v prácach nasledoval jeho syn Guiniforte Solari, ale práce boli pozastavené po smrti Guiniforteho v 1478. Od roku 1492 do 1496 viedol výstavbu Giovanni Antonio Amadeo. Fasáda kostola je bohato zdobená dekoráciami, typickými pre lombardskú architektúru, každá časť je zdobená reliéfmi, vyložená mramorom a sochami. Realizovali ju sochári Cristoforo Mantegazza a Giovanni Antonio Amadeo.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Certosa di Pavia na anglickej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]