Cesta III. triedy 1056 (Slovensko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
III/1056
Typ Cesta III. triedy
Dĺžka celkovo: 9,872 km
Výstavba
Začiatok trasy križ. s I/63, Dunajská Lužná
Koniec trasy križ. s I/63, Šamorín
Krajina Slovensko Slovensko
Región Bratislavský kraj, Trnavský kraj

Cesta III. triedy číslo 1056 (III/1056, staré číslo III/063005 alebo skrátene III/0635) je cesta III. triedy na Slovensku spájajúca obce Kalinkovo a Hamuliakovo s cestou I/63 a obcou Dunajská Lužná a mestom Šamorín. Pre Kalinkovo a Hamuliakovo tak poskytuje dôležité spojenie s Bratislavou a súčasne slúži v prípade potreby ako obchádzková trasa cesty I/63 medzi Dunajskou Lužnou a Šamorínom.

Cestu na území Bratislavského samosprávneho kraja spravujú Regionálne cesty Bratislava a na území Trnavského samosprávneho kraja Správa a údržba ciest Trnavského samosprávneho kraja, oblasť Dunajská Streda.

Priebeh[upraviť | upraviť zdroj]

Cesta III/1056 začína v Dunajskej Lužnej Jánošikovskou ulicou na stykovej križovatke s cestou I/63 (pri predajni Motor-Car v kilometrovníkovom staničení 15,6 km a v kumulatívnom staničení 12,014 km). Pri cintoríne sa križuje s cestou III/1057 (Orechová ulica). Touto ulicou prebieha na celom území Dunajskej Lužnej smerom na juh až do Kalinkova. Z Kalinkova smeruje stále na juh do Hamuliakova, ktorým prebieha ako Hlavná ulica. V Hamuliakove sa stáča na východ smerom do Šamorína, pričom pred Šamorínom prechádza z okresu Senec do okresu Dunajská Streda a tým aj z Bratislavského samosprávneho kraja do Trnavského samosprávneho kraja. V Šamoríne prebieha ako Gútorská cesta a Parková ulica, pričom pri autobusovej stanici sa napája späť na cestu I/63 a tým cesta III/1056 končí.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]