Chlebovník obyčajný

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Chlebovník obyčajný
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Artocarpus altilis
Blanco
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Chlebovník obyčajný (Artocarpus altilis) je strom z čeľade morušovité (Moraceae). Jeho plody sa nazývajú breadfruit[1].

Pochádza z ostrovov vo východnej časti Indického oceána a západnej časti Tichého oceána. Pestuje sa tiež v ostatných tropických regiónoch. Prvýkrát ho zozbieral a rozšíril poručík William Bligh ako jednu z botanických vzoriek pozbieraných loďou jej Veličenstva po vzbure na Bounty inou loďou na konci 18. storočia počas výpravy za lacným a vysokoenergetickým zdrojom potravy pre britských otrokov v Karibiku.

Chlebovník dorastá do výšky 20 metrov. Všetky časti stromu obsahujú latex, šťavu podobnú mlieku. Používa sa na utesnenie člnov.

Chlebovník je jednodomá rastlina, samčie aj samičie kvety rastú spolu na tom istom strome. Za sezónu vyprodukuje jediný strom až 800 plodov. Vajcovité plody grepfruitového tvaru majú drsný povrch. Plod sa delí na množstvo nažiek, z ktorých každá je obklopená dužinatým kvetným obalom a rastie na dužinatej stopke. Niektoré selektívne pestované odrody majú bezjadrové plody.

Použitie[upraviť | upraviť zdroj]

Strom chlebovníka zasadený v Honolulu, Havaj


Plod chlebovníka je základnou potravou v mnohých tropických regiónoch. Je to rastlina bohatá na škrob a pred požívaním sa opeká, pečie, smaží alebo varí. Takto tepelne spracovaná pripomína zemiaky alebo tiež čerstvo upečený chlieb (odtiaľ názov chlebovník).

Pretože stromy chlebovníka majú plody zvyčajne len v určité obdobie počas roka je dôležité ich skladovanie. Jedna z tradičných techník uchovávania je zakopať olúpané a umyté plody do jamy vystlanej listami, kde počas niekoľkých týždňov kvasia a produkujú kyslú lepkavú hmotu. Takto uložený produkt môže vydržať aj viac ako rok. Obsah niektorých jám bol vraj jedlý aj po viac ako 30 rokoch od jeho zakopania.

Väčšina odrôd chlebovníkov produkuje malé množstvo plodov počas celého roka, takže čerstvý chlebovník je vždy dostupný, no mimo sezóny pomerne vzácny.

Tepelne upravený chlebovník sa dá buď priamo jesť alebo spracovať do množstva iných jedál. Bežnou je zmes varenej alebo vykvasenej chlebovníkovej kaše a kokosového mlieka, zapečená v banánových listoch. Celé plody je tiež možné opekať na otvorenom ohni, následne vydlabať a naplniť iným jedlom, napríklad kokosovým mliekom, cukrom a maslom, pečeným mäsom alebo iným ovocím. Takto naplnený plod je možné ďalej tepelne spracovávať, takže chuť plnky prenikne do dužiny chlebovníka.

Na Srí Lanke sa chlebovník bežne používa ako kari. Sušený chlebovník s cukrom sa tiež podáva ako dezert.


Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. breadfruit. In: ŠALING, Samo; IVANOVÁ-ŠALINGOVÁ, Mária; MANÍKOVÁ, Zuzana. Veľký slovník cudzích slov. 2. revid. a dopl. vyd. Bratislava-Veľký Šariš : SAMO, 2000. ISBN 80-967524-6-4.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]