Christian Dior

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Christian Dior
francúzsky módny návrhár
francúzsky módny návrhár
Narodenie21. január 1905
Granville, Francúzsko
Úmrtie24. október 1957 (52 rokov)
Montecatini, Taliansko
PodpisChristian Dior, podpis (z wikidata)
Odkazy
Webstránkadior.com
CommonsSpolupracuj na Commons Christian Dior

Christian Dior [vyslov: kristjá(n) dior] (* 21. január 1905, Granville, Francúzsko – † 24. október 1957, Montecatini, Taliansko) bol jeden z najvplyvnejších francúzskych i svetových módnych návrhárov.

Život a dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Normandii, v meste Granville, do rodiny obchodníka s hnojivami. Neskôr študoval medzinárodné vzťahy a diplomaciu, no po škole sa začal živiť ako galerista. Až v roku 1946 s pomocou textilného magnáta Marcela Boussaca založil v Paríži svoj módny dom. Za 12 rokov sa mu podarilo rozšíriť svoje podnikateľské aktivity do ďalších 15 krajín a zamestnať vyše 2 000 ľudí.

Dior je predovšetkým známy pre svoj „New Look“, ktorý uviedol v roku 1947. Vo svojich módnych kreáciách zdôrazňoval ženskosť. Jeho šaty mali úzke ramená, zúžený pás, zdôraznené prsia a dlhú, širokú sukňu. New Look znamenal revolúciu v dámskom odievaní a opäť urobil z Paríža centrum svetovej módy. Značka Christian Dior sa stala synonymom pre klasickú eleganciu, zdôrazňujúcu ženskosť a krásu. V roku 1953 sa u Diora zamestnal mladý Francúz Yves Saint Laurent ako jeho asistent.

Diorov život bol poznačený hektickým životným štýlom, neustálymi hádkami a konfliktmi s rodinou pre svoju homosexualitu. Zlé vzťahy mal najmä so svojím bratom Raymondom, ktorý ho už v detstve tyranizoval zatváraním do tmavej pivnice. Christian mal v obľube svoju neter, Raymondovu dcéru Françoise. Z tej sa však stala nadšená prívrženkyňa nacizmu a obviňovala Diorových židovských manažérov i mladých mužov zo sprisahania proti jej strýkovi. Podľa francúzskeho dedičského práva po Diorovej smrti, keďže nemal deti ani žijúcich rodičov, mal jeho majetok dediť jeho brat, no po hádkach s Raymondom aj Françoise sa Dior rozhodol svoju rodinu vydediť.

Po Diorovej smrti sa Yves Saint Laurent stal umeleckým riaditeľom jeho módneho domu a zachránil ho pred krachom.

Spoločnosti a značky[upraviť | upraviť zdroj]

Meno Christiana Diora nesie aj jedna z najväčších spoločností vyrábajúcich módne oblečenie - Christian Dior SA. Spoločnosť vlastní divíziu Christian Dior Couture, ktorá vyrába jedny z najžiadanejších produktov haute couture, ale aj konfekciu (prêt-à-porter), doplnky, kozmetiku a parfumy. Súčasťou spoločnosti je aj divízia Dior Homme vyrábajúca pánsku konfekciu.

Christian Dior SA prevádzkuje dovedna 160 butikov po celom svete a v blízkej budúcnosti plánuje otvoriť ďalšie. Okrem iného je držiteľom 42,5% podielu v spoločnosti LVHM, ktorá je považovaná za giganta v oblasti luxusných výrobkov. Sídlo spoločnosti je v Paríži na Rue François 1er.

Svet vôní Christian Dior[upraviť | upraviť zdroj]

Christian Dior sa zapísal do sŕdc ľudí svojou výnimočnosťou, citom pre módu a takisto vôňami. Jeho prvú vôňu inšpirovala prvá módna kolekcia, ktorá vznikla v roku 1947, pri ktorej ho inšpirovali jeho milované kvety a úspech tejto kolekcie predurčil vznik prvej vône Miss Dior. Diorovým prianím bolo vytvoriť vôňu, ktorá by voňala láskou, no nevedel, akoby ju pomenoval. Inšpiráciou sa mu stala jeho sestra, ktorá za Diorom prišla do novootvoreného salónu a vtedy Mitzha Bricard vykríkol:,,Pozrite, tam prichádza Miss Dior! Miss Dior! Tak sa bude volať prvý parfum!" Ďalšou vôňou, v poradí druhou, bola vôňa Diorama, ktorá vznikla o dva roky neskôr a pre značku Dior ju vytvoril Edmond Roudnitska. Prevrat vo svete vôní nastal v roku 1953, kedy Edmond Roudnitska vytvoril pre Diora opäť novú vôňu - Eau de Cologne Fraîche, ktorá bola prvá unisex vôňa v dejinách. Snom Diora bola vôňa, ktorá by bola založená na aróme konvaliniek. A tak sa stalo a novou vôňou Diora sa stala Diorissimo. 60. roky priniesli po prvý raz kompletnú starostlivosť pre pánov - Eau Sauvage, ktorá obsahovala okrem parfumu aj vodu pred a po holení, púder, balzam a mydlo. 1972 - vznik novej kvetinovej vône Diorella Koniec 80-tych rokov Dior objavil čaro orientálnej vône Dioressence, ktorá bola určená pre zmyselné, podmanivé ženy. V roku 1980 predstavil Dior druhú pánsku vôňu Jules. Rok 1985 - spoločnosť sa rozhodla o inováciu - nový flakón, nové meno a tak vznikla smelá a provokatívna vôňa Poison. Úspech Poisonu bol globálny a tak pokračovanie na seba nenechalo dlho čakať - k Poisonu pribudli Tendre Poison, Hypnotic Poison, Pure Poison a Midnight Poison. Ambície na seba dlho nenechali čakať a tak sa v roku 1988 zrodila ďalšia pánska vôňa Fahrenheit. V roku 1991 prišla na trh nová vôňa pre ženy Dune, ktorá v sebe ukrývala harmóniu s prírodou, kvetinovú a morskú kompozíciu. Koniec dvadsiateho storočia znamenal návrat k pôvodným hodnotám a v tomto období sa predstavila nová vôňa J'adore. Ďalším projektom pri kolekcii rúžov Dior Addict sa stala vôňa Dior Addict. V Queen of the Night, ktorá nasledovala po Dior Addict, sa spája jamajský kvet na kaktuse spojený s jemnou vanilkou prepožičal parfumu jedinečnosť. Výročie narodenia Christiana Diora sa stala vhodná príležitosť na znovuzrodenie Miss Dior s novým názvom Miss Dior Chérie.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]