Damokloid

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Damokloidyplanétky podobné planétke 5335 Damocles a 1996 PW, ktoré majú dlhoperiodickú a vysoko excentrickú dráhu typickú pre kométy ako napríklad Kométa Halley, ale nemajú chvost ani kómu.

Predpokladá sa, že sú to jadrá komét typu Halleyovej kométy, ktoré stratili všetok prchavý materiál a tiež sa predpokladá, že majú pôvod v Oortovom oblaku. Túto hypotézu posilňuje aj skutočnosť, že množstvo objektov, o ktorých sa predpokladalo, že sú to Damokloidy, potom ukázalo kómu a boli potvrdené ako kométy: C/2001 OG108 (LONEOS), C/2002 CE10 (LINEAR), C/2002 VQ94 (LINEAR), C/2004 HV60 (Spacewatch) a je možné, že aj iné. Ďalším faktom, ktorý poukazuje na kometárny pôvod je, že niektoré Damokloidy majú retrográdne dráhy, na rozdiel od ostatných planétok.

Koncom roka 2005 bolo známych 25 Damokoidov. Ich priemer je v priemere 8 kilometrov. Pri štyroch z nich bolo odmerané albedo a zistilo sa, že patria medzi najtmavšie telesá v slnečnej sústave. Ich farba je červenkastá, nie však až taká červená ako farba mnohých telies Kuiperovho pásu alebo Kentaurov.