Deryck Whibley

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Deryck Whibley

Základné informácie
Rodné meno Deryck Jonathan Whibley
Umelecké mená Bizzy D
Narodenie 21. marec 1980 (43 rokov)
Scarborough, Ontário, Kanada
Pôsobenie hudobník, spevák, skladateľ, producent, herec
Žáner Pop punk, Punk rock, Alternatívny rock, Alternatívny metal
Hrá na nástrojoch spev, gitara, klávesy, klavír, basgitara, bicie
Roky pôsob. 1996–súč.
Vydavateľstvá Island Records
Webstránka deryckwhibley.net

Deryck Jason Whibley (* 21. marec 1980), známy tiež pod pseudonymom Bizzy D, je hudobník a producent, gitarista, textár a spevák kanadskej pop punkovej skupiny Sum 41. Bol jedným zo zakladateľov a riaditeľov produkčnej spoločnosti Bunk Rock Productions.

Whibley sa narodil v ontárijskom Scarborough, jeho domovom je však mesto Ajax. 15. júla 2006 sa v kalifornskom Montecitu oženil s kanadskou textárkou a speváčkou Avril Lavigne. V septembri 2009 oficiálne oznamujú, že sa rozvádzajú.

Sum 41[upraviť | upraviť zdroj]

Bol členom niekoľkých kapiel do okamihu, než na strednej škole stretol Stevea Jocza. Deryck a Steve sa stali dobrými priateľmi a založili skupinu Kaspir, v ktorej okrem frontamna Whibleyho a bubeníka Jocza účinkovali aj basgitarista Mark Spicoluk a gitarista Marc Costanzo. Neskôr vyhodili problematického Spicoluka, Costanzo odišiel do popovej skupiny Len a na jeho miesto prišiel Dave Baksh. Súčasne skupina zmenila svoje meno na Sum 41.

Profesná dráha[upraviť | upraviť zdroj]

Vedľa Sum 41 si Whibley vybudoval v hudobnom priemysle kariéru producenta a manažéra. V Bunk Rock Productions spoluprodukoval niekoľko dosiek skupiny Treble Charger Greiga Noriho, na albume Detox naspieval vedľajšie vokály. Na začiatku roku 2005 svoj podiel v spoločnosti predal.

Počas tvorivej pauzy Sum 41 v rokoch 2005 a 2006 spolupracoval s Tommym Lee na albume Tommyland: The Ride a s Iggy Popom na doske A Million in Prizes: The Antology.

V súčasnosti pracuje ako producent prvého albumu vedľajšieho projektu svojho kolegu Cona McCaslina The Operation M.D.. Podieľal sa tiež na doske Avril Lavigne The Best Damn Thing, ktorú nielen produkoval, ale hral tu na gitaru, nahrával vedľajšie hlasy a písal hudbu pre rockovo a punk-rockovo orientované piesne.

Okrem svojej hudobnej kariéry vystupuje príležitostne aj ako herec. Zahral si napríklad Tonyho v snímku Dirty Love a sám seba vo filme King Of the Hill

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2003 údajne pol roka chodil s Paris Hilton. V januári 2004 začal chodiť so speváčkou Avril Lavigne. Počas jej európskeho turné spoločne podnikli cestu do Benátok, kde sa zasnúbili. Svadba s tradičným obradom sa konala 15. júla 2006 v súkromnom sídle v kalifornskom pobrežnom meste Montecito (140 kilometrov severozápadne od Los Angeles).

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Sum 41[upraviť | upraviť zdroj]

Ďalšie[upraviť | upraviť zdroj]

Hviezdičkou je označená spolupráca so Sum 41.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]