Diskusia:Chránená krajinná oblasť Záhorie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

@Pe3kZA: Ad [1]: prechádzal si ten text, je tam aj nejaký zásadnejší problém mimo odmazania IB a úvodu? V každom prípade by sa patrilo uviesť tej redaktorke nejaké konkrétnejšie výhrady, hláška [2] je jednak dosť povýšenecká, predovšetkým z nej ale absolútne nie je zrejmé, v čom konkrétne bola úprava problematická (dokonca ani len akého článku sa týkala, pre protokol). --Teslaton (diskusia) 19:57, 8. november 2023 (UTC)[odpovedať]

Rozbiť štandardný, hoci stručný koncept náhradou obsiahleho (miestami až zbytočne rozťahaného) textu nepovažujem za vhodnú formu úpravy. Čakám na reakciu autorky a v prípade záujmu článok rozšíriť, pomôžem. Nateraz som zvolil revert. Ak máš výhrady, pokojne to vráť.--Pe3kZA 20:10, 8. november 2023 (UTC)[odpovedať]
@Pe3kZA: Mal som rozpísanú ostrejšiu odpoveď, no zakusnem si do jazyka a uvediem len: Wikipédia:Buďte láskaví k nováčikom. Jedna vec sú experimenty a vandalizmy, keď ale vyzerá, že sa niekto pokúša prispieť zhruba normálnym relevantným obsahom, tak si IMHO zaslúži nejakú elementárnu slušnosť, aspoň v rovine normálneho kultivovaného uvedenia výhrad, či už v zhrnutí (čo samozrejme predpokladá normálny rv., nie rollback), alebo potom v diskusii. --Teslaton (diskusia) 20:36, 8. november 2023 (UTC)[odpovedať]
Dobrý den, děkuji za diskusi k tomuto článku, dovolil bych si uvést několik informací k jeho rozšíření. To vzniklo jako součást plnění úkolu v rámci předmětu Ochrana přírody a krajiny, který vyučuji na PřF UK (https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:WikiProjekt_Chr%C3%A1n%C4%9Bn%C3%A1_%C3%BAzem%C3%AD/P%C5%99F_UK_(2023/2024)), přičemž kolegyně si trochu nestandardně vybrali slovenské chráněné území, zjevně v souvislosti s blízkostí jejich bydliště. Jde o první odborný text, který zpracovávaly, takže by bylo skvělé, kdyby k němu zkušení wikipedisté přistupovali spíše konstruktivně, upozorňovali na konkrétní nedostatky a ukazovali, jak jej vylepšit. Reverze je samozřejmě také možnost, ale přimlouval bych se za zdrženlivost a použití jen při výjimečných situacích (copyvio apod.). Děkuji za spolupráci. --Prof.Jiri.Reif (diskusia) 20:07, 12. november 2023 (UTC)[odpovedať]
Ďakujeme za vysvetlenie, osobne budem opatrnejší pri týchto úpravách. --Pe3kZA 20:13, 12. november 2023 (UTC)[odpovedať]

Připomínky PřF UK 2023/2024[upraviť zdroj]

Děkuji za zdařilé rozšíření článku, nicméně ke splnění úkolu na zápočet je třeba věnovat pozornost následujícím připomínkám, které vznesla kolegyně působící v oboru ochrany přírody v pojednávané oblasti. Je jich poměrně hodně, což je dáno zejména tím, že jde o velké a dobře prozkoumané území (proto doporučuji studentům v rámci kurzu zpracovávat spíše maloplošná chráněná území, jako jsou rezervace). Nicméně připomínky jsou velmi přímočaré, takže myslím, že jejich zapracování vám nebude činit vážnější potíže. Zvlášť zdůrazňuji problematiku působnosti Správy CHKO vs. samotného území CHKO. Správa působí nejen na území CHKO, ale i za jejími hranicemi, takže se stará i o chráněná území, která v CHKO nejsou. V článku se vícekrát objevuje zavádějící informace týkající se působnosti Správy, ale ne území CHKO. Naštěstí kolegyně tato místa identifikovala, takže je nyní můžete opravit...

Úvod

"Vďaka pieskovcovým formáciám, roz..." - to by asi nemali byť pieskovcové formácie, ale pieskové.

Lokalita

"Svojou polohou zasahuje do územia štyroch okresov – Malacky, Senica, Skalica a Myjava..." Územie CHKO je len v okresoch Senica a Malacky.

"Severovýchodná časť dominuje sever Borskej nížiny – geomorfologickej oblasti Záhorskej nížiny siahajúcej od Lozorna...." Začiatok vety (vytučnené) je veľmi divne formulovaný - je to chybná stavba vety či zlá gramatika.

"alebo aj Slovenská či Záhorácka Sahara" - konkrétne borová časť chko sa takto nenazýva, keďže ja naozaj z väčšinovej časti porastená borovicovými lesmi + nejaké polia. Tento výraz sa používa na dopadové plochy vo Vojenskom obvode Záhorie, ktorý ale nie je súčasťou CHKo.

História

"Avšak priestor dostali aj nežiadúce aktivity ako prejazd vozidiel, či rôzne stavbárske činnosti." - toto sa cituje z nejakého rozhovoru s Olšovským, ale je to už v tom pôvodnom článku uvedené v chybnom kontexte a akosi nedovysvetlené. Nie že v dobe uzatvorenia územia počas železnej opony dostali priestor negatívne aktivity, ale práveže po otvorení hraníc sa tieto aktivity spojené s ľuďmi rozbehli na plno. Olšovský uvádza ako príklad rybárske búdy, tie určite neboli stavané počas režimu (predpokladám, že maximálne nejakí pohlavári mohli niečo také veľmi obmedzene mať postavené), ale boom nastal po 1989. Prosím odstrániť.

"Výnimočnou udalosťou pretínajúcou túto oblasť bol Pochod slobody (uskutočnený 30.12. 1989), vedúci z dediny Moravský Svätý Ján až po breh Moravy." - použiť slovo pretínajúci na spoločenskú udalosť je veľmi zvláštne a úprimne nechápem aký to má súvis s chko a jej prírodnými hodnotami. Išlo o jednorazovú akciu, na malom priestore a nijako neovplyvnila charakter krajiny. Prosím odstrániť.

"Územie bolo v roku 1988 vyhlásené za prvú nížinnú chránenú krajinnú oblasť na Slovensku s platnosťou od 1. januára 1989." - toto je už 3x čo sa v článku spomína kedy bolo vyhlásená CHKO. Niežeby to bola chyba, ale príde mi to také zbytočne repetitívne a neúčelné.

Prírodné pomery

" pretože sa jej územie rozkladá čiastočne na pohorie, ktoré tvorí výbežok karpatského oblúka" - nerozumiem, prosím preformulovať.

Hydrológia

"Ostatné nížinné vodné toky tohto územia sú kanalizované, až na výnimku ústia Rudavy. Toto ústie je renaturalizované vďaka ochrane štátnej hranice. Svoju významnú úlohu má najmä v zimnom období pre výskyt bobra, ale ja ako brána vstupu vydry na západného Slovenska zo susedných Rakúskych území." - to je celé divné. Rieka Rudava je na väčšine svojho toku meandrujúca. Ale ten nie je súčasťou CHKO. Časť tečúca v chko je skanalizovaná. Neviem akú renaturalizáciu majú autorky na mysli. Pokiaľ viem vteká do Moravy v podstate ako kanál. A aký by to malo mať súvis s ochranou štátnej hranice, ak by to bola pravda, tiež nechápem. Nemajú uvedený zdroj. A ak majú na mysli ten kúsok čo bol obnovený minulý rok, tak ten je mimo chko. Takisto si nemyslím, žeby zrovna tento kúsok riečky bol vstupnou bránou pre vydru z Rakúska na Slovensko. To mi príde ako veľmi čudný údaj. O bobrovi, ktorý je úplne všade, ani nehovorím. Možno čerpali danú informáciu z dákej veľmi starej publikácie alebo zdroja.

"Prehradením ramien rieky Morava vzniklo množstvo riečnych jazier, ako je napríklad riečne Devínske jazero" - prehradením vzniklo veľa mŕtvych, odrezaných ramien. Devínske jazero je miestny názov používaný pre oblasť medzi riekou a hrádzou pod Dolným lesom južne od  Vysokej pri Morave, kde sa počas záplav vylieva voda a vytvára akési jazero. Celé je to divne formulované a zavádzajúce. Prosím preformulovať.

"Pre rekreačné účely boli umelo vytvorené vodné nádrže, ktoré majú však pre ochranu prírody len okrajový význam." - Umelé vodné plochy primárne vznikajú po vyťažení štrku (piesku) alebo ako vodozádržné nádrže a až následne po ukončení ťažby či napustení sa začali využívať na rekreáciu. V súčasnosti, ak aj súhlasíme s ťažbou v našej kompetencii, a hlavne v chko či chvú, ako jednu z hlavných podmienok dávame, že následne nebudú tieto plochy využívané na rekreáciu, lebo sa stráca pozitívny význam takýchto plôch z prírodného hľadiska.

"od nedostatku povrchovej vody imponuje CHKO Záhorie dostatkom podzemných vôd, ktoré sú nosnou zásobárňou lesov. Táto voda sa nazhromaždila práve pod priepustnými vrstvami naviatych pieskov. Hĺbka podzemnej vody stúpla v posledným 20 rokoch z pôvodných 150 až 180 cm na 150 až 200 cm" - opäť zvláštne použité slovo. Namiesto imponuje nemalo byť disponuje?? Informácia o podzemnej vode je zavádzajúca. Odkaz je naša stránka, kde je to uvedené správne - podzemná voda klesá: "Hladina podzemnej vody, ktorá je nosnou zásobárňou lesa sa pôvodne vyskytovala v hĺbke 150 až 800 cm v závislosti od mocnosti duny. V posledných dvadsiatich rokoch má klesajúcu tendenciu, miestami až o 150 až 200 cm." Prosím preformulovať.

Flóra

"Pred trvalým osídlením človeka boli na piesočných akumuláciách len riedke porasty borovice zmiešané s porastami dubu a lipy v medzidunových zníženinách." - opäť zle interpretovaný text z našej stránky. Alebo tam chýba čiarka? alebo proste je to divne naformulované.  Tak ako to je napísané sa zdá, že v medzidunových depresiách boli porasty borovice, dubu a lipy. Text zo stránky je jednoznačný "V období pred trvalým osídlením človekom boli na území viatych pieskov Záhoria riedke porasty borovice, duba, brezy a lipy. Na pieskových akumuláciách dominovala borovica, v medzidunových zníženinách dub, lipa a jelša." Prosím preformulovať.

"prevažne viate piesky tvoriace veľmi ľahký, nestabilný a kyslý reliéf, imponuje táto oblasť veľmi vzácnymi" - opäť použité slovo imponuje v zlom význame.

Ochrana prírody a management

"Celkovo ich je v územnej pôsobnosti CHKO spolu 33, ktoré dávajú dokopy výmeru 6888,0814 ha." - toto je síce správny údaj, lebo sa tu presne píše, že v kompetenčnom území správy CHKO Záhorie. Ale tento článok by mal byť len o CHKo Záhorie, a tým pádom je tento údaj nesprávny. Uvádzam text z našej stránky: "Na území CHKO Záhorie sa nachádza 10 chránených území s celkovou výmerou 1260,23 ha."

"sa tu nachádzajú Rámsarské lokality vyhlásené a základe Rámsarského dovohoru o mokradiach (1971). Rámsarská lokalita Nivy Moravy ako jedna z posledných lokalít v Európe s vysokou biodiverzitou vďaka tradičnému spôsobu obhospodarovania krajiny, a Rámsarská lokalita Alúvium Rudavy." - Ramsarské s krátkym a.

"čím sa narušuje príroda ako aj živočíchy" - veľmi zvláštna formulácia. Narušuje sa príroda, je veľmi všeobecné nič nehovoriace spojenie slov. Ničia, degradujú sa biotopy alebo lokality výskytu chránených rastlinných druhov, prípadne sa napomáha rozširovaniu nepôvodných či inváznych druhov. Pre živočíchy by bolo dobré použiť, že sú týmito aktivitami (užívanie búd, prejazdy aut...) rušené pri hniezdení, lovení, odpočinku ....

" bolo niekoľko-početné odvodňovanie územia, čo spôsobilo problémy s vysušenými biotopmi " - nechápem, asi malo byť dlhodobé? Hodilo by sa skôr napísať, že následne spôsobuje vysúšanie biotopov lebo odvodnenie určite nespôsobí problémy s už vysušenými biotopmi.

"Jedným z nich bol IP LIFE NATURA 2000." -  projekt stále prebieha trvá až do roku 2030. https://www.prirodaprevsetkych.sk/o-projekte/

Turizmus

"Keďže malá časť chránenej krajinnej oblasti zasahuje do územia Vojenského obvodu Záhorie, je potrebné si pred vstupom do tejto oblasti prečítať aktuálny harmonogram činností a informácie o možnosti pohybu na stránkach Ministerstva obrany Slovenskej republiky." - článok je to len o CHKO, tak ani len malá časť tam nespadá. Prosím odstrániť. --Prof.Jiri.Reif (diskusia) 07:36, 13. december 2023 (UTC)[odpovedať]

Dobrý deň, text článku som upravila podľa Vašich pripomienok. Jediná časť, ktorú som nechala nepozmenenú je táto: "Ostatné nížinné vodné toky tohto územia sú kanalizované, až na výnimku ústia Rudavy. Toto ústie je renaturalizované vďaka ochrane štátnej hranice. Svoju významnú úlohu má najmä v zimnom období pre výskyt bobra, ale aj ako brána vstupu vydry na západného Slovenska zo susedných Rakúskych území.", nakoľko mám túto informáciu prevzatú oficiálnej stránky CHKO Záhorie: "Výnimku tvorí ústie Rudavy, ktoré je vďaka ochrany štátnej hranice renaturalizované a v súčasnosti odzrkadľuje stretnutie dvoch tokov odlišného temperamentu. V zime pri stabilizovanej hladine Moravy je dôležitou lokalitou výskytu bobra a bránou vstupu vydry na západné Slovensko zo zachovalých lokalít v susednom Rakúsku.". Je možné, že som si uvedenú informáciu zle vyložila, no bohužiaľ som nevedela o tomto tvrdení dohľadať ďalšie informácie, preto neviem, či mám túto časť textu nechať nepozmenenú alebo ju úplne odstrániť. Ďakujem za Váš čas. --Annak02 (diskusia) 10:35, 17. december 2023 (UTC)[odpovedať]