Diskusia s redaktorom:Jmasik02

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Vzbura slovenských vojakov v Kragujevci[upraviť zdroj]

Oznam!
Do článku Vzbura slovenských vojakov v Kragujevci si pridal(a) materiál, ktorý je zrejmou kópiou z iného zdroja. Wikipédia neumožňuje na svojich stránkach umiestňovať materiály chránené autorskými právami, ktoré nemajú výslovné povolenie od držiteľa autorských práv. Je to potenciálne porušenie aplikovateľného práva a našich zásad. Text bol odstránený, prípadne nahradený inštrukciami, ako nedostatok napraviť a ďalšie informácie nájdeš aj na stránke Wikipédia:VRTS. Ďakujeme.

Voľne uvedený súhlas nestačí. Aby inde už skôr publikovaný text mohol byť umiestnený na Wikipédii, je potrebné, aby skutočný autor textu, tzn. tu zrejme plk. Mgr. Miloslav Čaplovič, PhD., písomne uvoľnil svoj text ako slobodné dielo pod licenciou Creative Commons (BY-SA). Postup viď Wikipédia:OTRS. --Teslaton (diskusia) 11:25, 18. jún 2022 (UTC)[odpovedať]

Dobrý deň,
prepáčte, nevedel som presný postup. Ale ešte raz písať plukovníkovi, aby mi povolenie poslal ešte aj písobne, sa mi zdá šialené. :)
Wikipédiu mám rád, ale má tvrdé pravidlá. Ale hádkou so zriadencom predpis nezmením. :-)) Len mi bolo ľúto tých chlapcov na fotke, že ich popravili pred 100 rokmi niekde v prdeli, kde ani nechceli byť. Ešte, že som plukovníkovi nestihol poslať link na hotovú stránku. :-))))) Končím tie moje zlátaniny... A Vy neseďte pri tom v sobotu, keď svieti slnko... Byť Vaša žena Vás zabijem. :-))) (pardon) Jmasik02 (diskusia) 11:56, 18. jún 2022 (UTC)[odpovedať]
Problém je, že býva v praxi často priepastný rozpor medzi tým, čo má na mysli autor, keď dáva voľne formulovaný „súhlas na zverejnenie na Wikipédii“ a tým, čo sa od slobodného obsahu vyžaduje na strane Wikipédie. Pre texty tunajších článkov totiž platia nasledovné dva aspekty (s ktorými autori nebývajú bežne stotožnení):
  • neexistuje tu „autorský patent“ – akýkoľvek ďalší redaktor môže do textu článku zasahovať, pokiaľ to ostatní nevyhodnotia ako škodlivé, nemá pôvodný autor nárok tomu brániť. Napr. aj tento konkrétny text o kragujevackej vzbure by bolo nutné upraviť do encyklopedickej podoby a doplniť mu štandardný úvod, ak by tu mal zostať, pretože verzia z webu [1] má skôr charakter populárno-náučného príbehu.
  • ktokoľvek môže text využiť na čokoľvek, tzn. aj mimo Wikipédie a vrátane komerčného využitia (môžem napr. legálne vydať publikáciu, kde text doslovne preberiem). Pokiaľ dodržím požiadavky licencie, tzn. uvediem autorov (čo v minimálnom prípade stačí vybaviť odkazom na históriu článku), je to licenčne ok. Dtto. platí aj pre fotografie, ilustrácie a iné diela nahraté na Commons.
V tom písomnom povolení autor explicitne uvoľňuje svoj text pod konkrétnou licenciou (CC BY-SA), tzn. pokiaľ si prečítal jej podmienky, malo by mu byť jasné, s čím súhlasí. Predchádza to neskorším nedorozumeniam (a prípadným právnym sporom). S pozdravom, --Teslaton (diskusia) 15:49, 18. jún 2022 (UTC)[odpovedať]
P.S.: Ten sobotný čas pálim primárne pri robote, ktorá ma živí, údržbové aktivity tu na wiki sa len vezú popri tom. Ale hej, s nadšením to samozrejme vždy prijímané nie je... :)