Dolná Mičiná (kaštieľ)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kaštieľ v Dolnej Mičinej
kaštieľ
Štát Slovensko Slovensko
Región Banskobystrický kraj
Okres Banská Bystrica
Obec Dolná Mičiná
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Kaštieľ Dolná Mičiná bol pôvodne hrad, ktorý bol prestavaný na renesančný kaštieľ. Nachádza sa v obci Dolná Mičiná.

Fresková výmaľba v kaštieli

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Kaštieľ postavili v druhej polovici 16. storočia na gotickom základe. Pravdepodobne šlo o panské sídlo, resp. hrádok. V roku 1667 ho Tomáš Benický s manželkou Katarínou Mervaldovou prestavali do dnešnej podoby. Neskorobarokové úpravy sú z konca 18. storočia. Po roku 1970 ho opravili a znovu zastrešili. Najnovšie úpravy sú z 90tych rokov, kedy upravovali hlavne interiér.

Interiér[upraviť | upraviť zdroj]

Zachovali sa renesančné a barokové klenby so štukovými obrazcami. V strede dispozície je vestibul s valenou lunetovou klenbou, z neho vedú vstupy do bočných obytných miestností.

Exteriér[upraviť | upraviť zdroj]

Dvojposchodová bloková stavba so štyrmi nárožnými okrúhlymi vežami a pristavanou blokovou vežou so schodiskom. Na hlavnej fasáde medzi nárožnými vežami je dvojramenné schodisko umiestnené v lodžiovej arkáde, datované nápisovou tabuľou v kartuši rokom 1667. Na lodžii na prvom poschodí je umiestnený neskororenesančný kozub datovaný tým istým rokom. Osadený je do plášťa nárožnej veže. Vstup chránia kľúčové strieľne.

Súčasný stav[upraviť | upraviť zdroj]

Kaštieľ nie je prístupný verejnosti a chátra. Dá sa však nahliadnuť dovnútra, ale na vlastné nebezpečenstvo. Od roku 2007 má nového majiteľa, ktorý chcel kaštieľ zrekonštruovať. K rekonštrukcií však doteraz nedošlo, a kaštieľ naďalej chátra.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Zámky.sk – zdroj, z ktorého (pôvodne) čerpal tento článok.

Súradnice: 48° 40′ 20″ s.š., 19° 13′ 26″ v.d.