Dylan Moran

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dylan Moran
Narodenie 3. november 1971 (52 rokov)
Navan, Írsko
Roky pôsobenia1992-
ManželkaElaine Moran
Detidcéra Siobhan a syn Simon
Oficiálna webstránkahttp://www.dylanmoran.com/
BAFTA Awards
Situation Comedy Award
2005 Black Books (scenár)
Situation Comedy Award
2001 Black Books (scenár)

Dylan Moran (* 3. november 1971) je írsky komik, herec a spisovateľ. Najznámejší je vďaka sitkomu Black Books, ktorý spolupísal a hral v ňom hlavnú úlohu Bernarda Blacka. Známy je tiež spoluprácou so Simonom Peggom v komédiách Shaun of the Dead, 2004 a Run, Fatboy, Run, 2007. Moran si tiež zahral jednu z dvoch hlavných postáv v írskej čiernej komédii A Film with Me in it, 2008. Pravidelne vystupuje na národných a medzinárodných komediálnych festivaloch, vrátane Edinburgh Festival Fringe, Just for Laughs (montrealský komediálny festival), Melbourne International Comedy Festival a Kilkenny Comedy Festival. V roku 2010 bol podľa Channel 4 zvolený za štrnásteho zo '100 najlepších Stand Up komikov'.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Dylan Moran sa narodil v Navane, County Meath, Írsko. Navštevoval St. Patrick's Classical School, kde sa zoznámil s kolegami z komediálnej oblasti, Tommym Tiernanom a Hectorom Ó hEochagáinom. Školu opustil v šestnástich rokoch s výstupným certifikátom. Po odídení zo školy bol Moran štyri roky nezamestnaný a túto dobu strávil "pitím a písaním zlej poézie". Raz sa zamestnal ako kvetinár, ale dal výpoveď po týždni, pretože túto prácu nenávidel.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Moran narazil na komédiu pri sledovaní Ardala O'Hanlona a ostatných komikov vystupovať v Dublin's Comedy Cellar, malom, päťdesiatmiestnom komediálnom klube bez mikrofónu, ktorý sa nachádza na poschodí The International Bar na South Wicklow Street v Dubline. Svoje prvé vystúpenia tu začal v roku 1992 a bol aj napriek nervozite pozitívne prijatý. V roku 1993 vyhral cenu So You Think You're Funny na edinburgskom festivale. Pokračoval tým, že sa na tom istom festivale o tri roky neskôr stal vo veku 24 rokov najmladším držiteľom ceny Perrier Comedy Award. Gurgling For Money v roku 1997 bolo Dylanove prvé významné tour po Veľkej Británii. Pokračoval vo vystúpeniach na mnohých festivaloch vrátane Hay Festival, Montreal comedy festival, Vancouver Comedy Festival a Edinburgh Festival. Počas roku 1995 a 1996 Moran písal pravidelnú týždennú rubriku pre The Irish Times.

Prvú významnú hlavnú televíznu rolu získal v roku 1998 v sitkome How Do You Want Me?, ktorý bol vysielaný stanicou BBC 2. Zahral si tu postavu Iana Lyonsa a jeho seriálovú manželku si zahrala britská herečka Charlotte Coleman. V roku 1999 sa objavil v malej roli zlodeja Rufusa vo filme Notting Hill, v ktorom hlavnú rolu hrala Julia Robertsová spolu s Hughom Grantom. V roku 2000 sa začali vysielať na Channel 4 Black Books. Sitkom o nešťastnom a nespoločenskom alkoholikovi Bernardovi Blackovi, ktorý neustále fajčí a žije v obrovskom neporiadku vo svojom malom kníhkupectve bol pôvodne Moranov nápad, ktorý sa zrealizoval s pomocou spoluautora a írskeho kolegu Grahama Linehana a producentov Marka Buckleyho a Alberta Kennyho z Kenley Studios. Druhá séria bola v televízii v roku 2002 a tretia, ktorá bola vysielaná v roku 2004 bola privítaná s veľkým nadšením ako zo strany fanúškov, tak aj zo strany kritikov. V tom istom roku sa Moran objavil v komédii Shaun of the Dead, v ktorej hral jednu z hlavných postáv.

V roku 2004 mal Moran tour po 'Británii, Írsku, niekoľkokrát vystúpil aj v New Yorku a v Miláne so svojimi novými predstaveniami Monster I a Monster II. Živá nahrávka z jeho šou Monster II bola natočená 28. mája v dublinskej Vicar Street a je to prvé Moranove vydané DVD, ktoré obsahuje jeho vystúpenia. Po úspešnom období v New York v roku 2004 sa sem Moran na mesiac vrátil ako súčasť British Comedy Invasion (spolu s najlepšími britskými komikmi Eddiem Izzardom, Moranovým filmovým kolegom z Black Books Billom Baileym a írskym komikom Tommym Tiernanom). Jeho tretie významné tour s názvom Like, Totally bolo zahájené dňa 3. mája 2005 v Buxton Opera House v Anglicku a tak isto ako niektoré z jeho predchádzajúcich vystúpení, aj toto bolo sprevádzané s premietaním Moranových kresieb. V roku 2007 si Moran zahral postavu Gordona vo filme Run, Fatboy, Run, ktorý režíroval David Schwimmer, známy najmä svojou postavou Rossa Gellera v sitkome Priatelia.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Dylan si zobral svoju manželku Elaine 6. septembra 1997 v Londýne v deň pohrebu princeznej Diany. Spolu majú dve deti, dcéru Siobhan a syna Simona, ktorí sú často spomínaní v jeho vystúpeniach. Celá rodina žije v Edinburghu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Dylan Moran

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Dylan Moran na anglickej Wikipédii.