Dósan Saitó

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dósan Saitó
daimjó z provincie Mino
daimjó z provincie Mino
Narodenie1494
Úmrtie28. máj 1556
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Dósan Saitó

Dósan Saitó (jap. 斎藤 道三 – Saitó Dósan; * 1494 - † 28. máj 1556) je synonymum dramatického vzostupu a pádu búrlivej éry Sengoku džidai. Legenda ho popisuje ako Mamuši z Mino (druh jedovatého hada), ktorú získal vďaka svojej chladnokrvnej taktike.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodne bohatý obchodník z provincie Jamaširo (Kjóto), ktorý svoj vplyv a silu uplatnil k politickému rastu. Stal sa služobníkom Jorinariho Toki z provincie Mino (súčasná prefektúra Gifu) a pravdepodobne vykonával úrad správcu tejto provincie. Sídlil na hrade Inabajama a masívne ďalej rozširoval svoj politický i obchodný potenciál. Zákonite to muselo viesť ku sporu s jeho doterajším pánom Jorinarim. Vyvrcholením sporu sa stal puč, po ktorého vypuknutí bol Jorinari vytlačený za hranice provincie a v roku 1542 sa Dósan menoval daimjóm Mino. Jorinari sa samozrejme nemohol zmieriť so stratou svojho panstva, a tak sa spojil so svojim južným susedom, pánom Nobuhidom Odom z provincie Owari. Dósanova armáda však alianciu v roku 1547 porazila v bitke o Kanoguči. Víťazstvo iba potvrdilo Dósana ako pána provincie, ale tiež rozšírilo slávu jeho mena po celom Japonsku. Nobuhideho okolnosti donútili uzavrieť s novým susedom mierovú dohodu, ktorá bola potvrdená sobášom jeho syna Nobunagu a Dósanovej dcéry Nohime v roku 1549.

Pád[upraviť | upraviť zdroj]

Okolo roku 1555 sa začali šíriť zvesti, že Jošitacu Saitó nie je vlastným synom Dósana. Aj napriek tejto správe Dósan pravdepodobne určil Jošitacua svojím nástupcom a dedičom, aj keď existuje niekoľko možných verzií. Včítane verzie o spore a násilnom prevzatí moci Dósanovým nástupcom. Nech už bola pravda akákoľvek, je potvrdené, že v poslednom období Dósanovho života neboli jeho rodinné vzťahy vôbec vrelé.

Ostatne, prevrat, ktorým sa Jošitacu mal dostať k moci údajne prebehol v roku 1556. V priebehu prevratu mali byť Dósanove sily porazené mnohonásobnou presilou v bitke pri rieke Nagara.

Prezývky[upraviť | upraviť zdroj]

Dósan bol známy ako majster prezývok. Ich veľký počet dokonca budí podozrenie o existencii dvoch Dósanov, otca a syna, keď syn prevzal kompletné meno po otcovi. Tu je výpočet mien, pod ktorými bol Dósan známy: Minemaru (峰丸), Horenbo (法蓮坊), Šogoró Macunami (松浪庄五郎), Masatoši Kankuró Nišimura (西村勘九郎正利), Šinkuró (新九郎), Norihide Nagai (長井規秀), či Tošimasa Sakondaju Saitó (斎藤左近大夫利政).

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Dósan Saitó na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).