Edgar Wallace

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Edgar Wallace
Edgar Wallace pred hotelom v Berlíne
Edgar Wallace pred hotelom v Berlíne
Osobné informácie
Narodenie1. apríl 1875
 Greenwich, Londýn, Spojené kráľovstvo
Úmrtie10. február 1932 (56 rokov)
 Hollywood, Kalifornia, USA
Národnosťbritská
Zamestnanienovinár, dramatik, spisovateľ
ManželkaM. Lane (*1907–†1994)
DetiB. E. Wallace (*1904-†1971)
P. Wallace
Dielo
Žánrekriminálne romány
DebutThe Four Just Men
Významné prácescenár filmu King Kong
Odkazy
Edgar Wallace na edgarwallace.org
Projekt
Guttenberg
Edgar Wallace
(plné texty diel autora)
Spolupracuj na CommonsEdgar Wallace
(multimediálne súbory na commons)

Richard Horatio Edgar Wallace (* 1. apríl 1875, Greenwich, Londýn, Spojené kráľovstvo – † 10. február 1932, Hollywood, Kalifornia, USA) bol britský spisovateľ, scenárista, dramatik a novinár. Patril k najznámejším anglicky píšucim spisovateľom kriminálnej literatúry.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Edgar Wallace sa narodil pod menom Richard Horatio Edgar ako nemanželské dieťa páru hercov. Krátko po pôrode bol adoptovaný londýnskym obchodníkom s rybami. Vyrastal v chudobných podmienkach a školské vzdelanie nedokončil. Napriek tomu sa v Južnej Afrike v Búrskej vojne vypracoval na vojnového korešpondenta.
Po návrate do Londýna pracoval ako novinár a špeciálny dopisovateľ. V roku 1905 mu vyšiel vo vlastnom vydavateľstve prvý kriminálny román The Four Just Men. Román bol síce obľúbený, ale pre autora znamenal finančnú pohromu. Každému, kto uhádne riešenie prípadu sľúbil v tej dobe obrovskú odmenu 500 libier šterlingov. Príliš mnoho ľudí koniec uhádlo a autor bol finančne zruinovaný. Vďaka zásahu lorda Harmwortha z Daily Mail sa Wallacovi nakoniec podarilo tento bankrot prežiť.

Známym sa stal svojou novinárskou činnosťou a románmi z prostredia Afriky, z ktorých prvý vyšiel v roku 1911. Napísal početné príbehy, eseje, básne, divadelné hry a scenáre (najznámejší King Kong a biela žena).

Wallace bol známy svojim extravagantným životným štýlom; jeho závislosť od hazardných hier bola príčinou obrovských dlhov (napriek tomu jeho dediči ich mohli vyplatiť z ročnej tantiémy, ktoré aj v dnešnej dobe obnášajú približne 1 milión eur ročne). Bol závislý od úspechu. Pribral a ochorel na cukrovku, ktorá nebola liečená. Počas cesty po USA zomrel vo veku 56 rokov na následky zápalu pľúc. Je pochovaný na cintoríne Fern Lane Churchyard v dedine Little Marlow, približne 50 kilometrov od Londýna. Jeho deti Bryan Edgar a Penelope boli tiež autormi kriminálnych románov.

Romány Edgara Wallaca boli preložené do 24 jazykov. V Spojenom Kráľovstve bolo natočených množstvo známych aj menej známych filmov. Od roku 1959 v nemecky hovoriacich krajinách bolo sfilmovaných 38 filmových predlôh.

Dielo (výber)[upraviť | upraviť zdroj]

Kriminálne príbehy[upraviť | upraviť zdroj]

  • On the Spot: Violence and Murder in Chicago, 1931 (po slovensky: Na tom mieste...; 1957, 1968)

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Edgar Wallace na nemeckej Wikipédii.