Edita Gruberová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Edita Gruberová
Gruberova 2008 - web.jpg
Základné informácie
Narodenie 23. december 1946 (70 rokov)
Bratislava, Slovensko
Pôsobenie speváčka
Žáner opera, pop-music
Typ hlasu soprán
Webstránka gruberova.com

Edita Gruberová (* 23. december 1946, Bratislava) je slovenská sopranistka.

Študovala na Konzervatóriu a Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Debutovala v roku 1968 v úlohe Rosiny v opere Barbier zo Sevilly. Po ukončení štúdia spievala v Banskej Bystrici; v roku 1970 dostala angažmán vo Viedenskej štátnej opere ako Kráľovná noci v Čarovnej flaute. Jej medzinárodná kariéra ako koloratúrnej speváčky, predovšetkým v belkantovom odbore, sa začala v roku 1974, keď úspešne spievala Kráľovnú noci v Glyndebourne (Spojené kráľovstvo) a rok neskôr v Salzburgu. Nasledovali vystúpenia v newyorskej Metropolitan Opera, Milánskej La Scale, v Royal Opera House v Londýne, v parížskej Národnej opere, bavorskej Štátnej opere a v rade ďalších. Gruberová je čestnou členkou Viedenskej štátnej opery.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

diskografia nie je úplná

  • 1994 Queen of Coloratura - Teldec, CD
  • 1995 Famous Opera Arias - Orfeo EAN 750582324024, CD
  • 1996 Gruberova - Wahsinns Scenes, Mad Scenes - Nightingale records EAN 745099369125, CD
  • 1996 Hymnus - Nightingale records EAN 9004686135606, CD
  • 2005 The Queen of Belcanto Volume I - Teldec EAN 745099369125, CD

Kompilácie[upraviť | upraviť zdroj]

  • 2005 Vinšujeme Vám... (vianočné koledy) - Musica, 13. „Búvaj dieťa krásne“

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Niel Rishoi: Edita Gruberová, portrét, Slovart, Bratislava 2005, ISBN 978-80-8085-041-8 (biografia, kniha obsahuje CD).

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]