Elektronická cigareta

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Elektronická cigareta
Elektronická cigareta so šnúrkou na krk

Elektronická cigareta bola vyvinutá a patentovaná v Číne v roku 2006. Toto zariadenie vytvára jemnú paru podobnú dymu zahriatím kvapalnej náplne nazývanej e-liquid. Túto paru následne užívateľ elektronickej cigarety vdychuje podobne, ako dym z cigarety. V elektronickej cigarete však nedochádza k produkcii spalín so škodlivinami, ale iba k odpareniu tekutej náplne, tvorenej z propylénglykolu a rastlinného glycerínu. Celá elektronická cigareta sa skladá z viacerých častí: atomizér, batéria a cartridge/žhaviaca hlava, v ktorej je náplň, nazývaná e-liquid. Býva s nikotínom aj bez a často je aj s prímesou rôznych vonných esencií. Elektronická cigareta má (v prípade že obsahuje nikotín) podobný účinok ako obyčajná cigareta, avšak bez škodlivých látok a neobťažuje okolie zápachom spalín. Napriek tomu, že oficiálny názov je elektronická cigareta (e-cigareta), funkciou ide o vaporizér.

Pri potiahnutí sa pomocou atomizéra aktivuje podtlakový spínač a zopne obvod, ktorý z batérie napája atomizér. Ten je svojou podstatou zahrievacie teliesko, ktoré e-liquid mení na paru. Podľa druhu náplne a vaporizéru si užívateľ môže zvoliť, aké množstvo nikotínu bude prijímať. Pri inom type mechanizmu sa spúšťa zahrievanie stlačením tlačidla užívateľom.

Zvyčajne je náplň elektronickej cigarety (e-liquid), zložená z propylénglykolu alebo Glycerolu, prípadne obidvoch alebo s pridaním +-1% destilovanej vody. Obsahuje aromatické látky, zvyčajne potravinárske arómy. Všetky prísady musia spĺňať prísne kritériá zdravotnej nezávadnosti. E-liquid môže obsahovať voliteľné množstvo nikotínu. Množstvo nikotínu sa obvykle uvádza v miligramoch na jeden mililiter, čo zodpovedá približne desatinám percent (16 mg/ml = 1,6% objemových).

Bežné obsahy nikotínu v komerčných e-liquidoch sú 0 mg/ml, 3mg/ml, 6 mg/ml, 8 mg/ml, 11 mg/ml, 16 mg/ml, 18 mg/ml a 24 mg/ml.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Elektronická cigareta na českej Wikipédii.
  • Jak používat elektronickou cigaretu