Elitefilm

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Elitefilm bola požičovňa filmov pôsobiaca na území Slovenska v rokoch 1927 - 1940. Spočiatku išlo o zastúpenie nemeckej spoločnosti UFA.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1932 sa stal majiteľom Elitefilmu Josef Čeřovský. V roku 1939 mala požičovňa mesačný obrat 450 celovečerných filmov, navyše na základe ríšsko-nemeckej dodávky zásobovala pätnástimi filmovými programami nemecké posádky od Bratislavy po Žilinu. Elitefilm predstavoval v roku 1939 kapitál 3 milióny korún.

K pozitívnym impulzom Čeřovského aktivity patrí podľa svedectva Tibora Špánika aj finančná podpora časopisu Slovenský filmový kuriér, ktorý vychádzal v období 1940-1944. Jeho zakladateľom bol Rudolf Lieskovský.

Najdôležitejší prínos majiteľa Elitefilmu do dejín slovenskej kinematografie súvisí s jeho ambíciou rozšíriť pole pôsobnosti aj na filmovú výrobu. V roku 1938 vyšlo celoštátne nariadenie o tom, že aj zahraničné žurnály musia obsahovať aspoň 20% materiálu z Česko-Slovenska. Žurnál firmy UFA a ani ostatných sa nemohol premietať bez šotov z tuzemska. Už chýbal iba krok k tomu, aby namiesto slovenskej mutácie zahraničného žurnálu začal majiteľ požičovne sprostredkúvajúcej na slovenskom filmovom trhu produkciu veľkej nemeckej firmy vydávať samostatný týždenník na báze „UFA-žurnálu“. Čeřovský určite bral do úvahy aj fakt rastúcej národnej hrdosti na Slovensku a očakával, že o jeho týždenník bude medzi kinomajiteľmi dostatočný záujem. Z týchto zdrojov sa zrodilo vydávanie týždenníka so slovenským komentárom a vždy aj s niekoľkými šotmi z Česko-Slovenska. Podľa svedectva Júliusa Kovačeviča výrobu „Elite-žurnálu“ spolufinancovala UFA, finančný vklad Čeřovského teda nebol osamotený. Kovačevič spolupracoval so žurnálom v začiatkoch jeho výroby. Nedá sa jednoznačne rozhodnúť či, ako sám tvrdí, pre „Elite-žurnál“ aj nakrúcal, aj strihal, aj nahovoril komentár.

Prvé číslo „Elite-žurnálu“ uviedli do kín vo februári 1938. Premietli ho aj na schôdzi Zväzu majiteľov biografov na Slovensku v dňoch 28. februára - 1. marca 1938 v Bratislave. „Elite-žurnál“ (Prvý slovenský hovorený zvukový týždenník) vychádzal od februára 1938 do júna 1939. Potom sa zmenil na „Slovenský zvukový týždenník UFA“, ktorý vychádzal až do roku 1940.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Václav Macek, Jelena Paštéková: Dejiny slovenskej kinematografie, Osveta, 1997, ISBN 9788021704008