Enya

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Enya
Enya
Základné informácie
Rodné meno Eithne Patricia Ní Bhraonáin
Narodenie 17. máj 1961 (62 rokov)
Gweedore, Írsko
Pôsobenie speváčka, klaviristka a skladateľka
Žáner new age, celtic, pop
Hrá na nástrojoch klavír
Roky pôsob. od 1982
Vydavateľstvá Warner Music
Súvisiace
články
Clannad, Moya Brennan
Webstránka www.enya.com

Enya, vlastným menom Eithne Patricia Ní Bhraonáin ˈɛnʲə pəˈtrɪʃə nʲiː ˈvˠɾˠiːn̪ˠaːnʲ (* 17. máj 1961, Gweedor, Írsko), niekedy v médiách prezentovaná ako Enya Brennan, je írska speváčka, klaviristka a skladateľka.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Enya, ako ju nazval jej starý otec, sa narodila v galskej oblasti a galčina (írska keltčina) bola preto aj jej prvý jazyk. Je šiesta z deviatich potomkov: Máire, Ciarán, Pól, Deirdre, Leon, Enya, Bartley, Olive a Bridín, ktorí sa tiež venujú hudbe. Enya spieva anglicky, írsky, latinsky, walesky, španielsky, japonsky, francúzsky, ale aj fiktívnym jazykom, ktorý sa nazýva Loxian.

Jej starí rodičia boli členovia hudobnej skupiny, jej otec bol líder skupiny Slieve Foy Band, predtým ako si otvoril piváreň, jej mama hrala v tanečnej skupine a neskôr vyučovala hudbu v Gweedore Comprehensive School. Enya má štyroch bratov a štyri sestry: niekoľkí z nich vytvorili v roku 1968 rodinnú skupinu An Clann As Dobhair. Skupina neskôr zmenila názov na Clannad. V roku 1980, keď sa Enya stala členkou Clannad, skupinu tvorili jej súrodenci Máire, Pól, Ciarán a jej strýkovia-dvojičky Noel a Padraig Duggan. Enya hrala na klávesy a spievala sprievodné vokály na albumoch Crann Úll (1980) a Fuaim (1982). V roku 1982 producent a manažér Nicky Ryan opustil Clannad a Enya sa k nemu pripojila a tým sa začala písať jej sólová kariéra.

V roku 1987 vydala svoj prvý album, ktorý sa nazýval Enya. Rob Dickins, hlava Warner Music UK, bol týmto albumom unesený a ihneď s ňou podpísal zmluvu.

Druhý album Watermark vydala v roku 1988. Pieseň Orinoco Flow z albumu sa neočakávane vyzdvihla na začiatok hitparád a práve táto pieseň ľudí ako prvá zaujala.

V roku 1991 vydala ďalší album Shepherd Moons, z ktorého sa preslávili piesne Caribbean Blue a Book Of Days. Enyu tak, ako aj kedysi jej bratov, požiadali o nahratie hudby do jednej epizódy vysoko sledovaného seriálu The Celts. Keď si producenti vypočuli jej piesne, požiadali ju, aby urobila hudbu na celý seriál.

Po ďalších troch rokoch sa objavila nová pieseň Anywhere Is, predzvesť albumu The Memory Of Trees, vydaného roku 1995.

Po desiatich rokoch svojej kariéry sa rozhodla zosumarizovať svoju tvorbu vo výberovom albume Paint The Sky With Stars s prevažne komerčne ladenými skladbami. Vydavateľ tohto výberu Warner Music prišiel aj s limitovanou edíciou A Box Of Dreams - tromi tematickými rozdelenými kompaktnými diskami a exkluzívnym, 32-stranovým bookletom, zabaleným do tmavomodrej škatule, ktorá sa otvára ako kniha.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]