Eric Voegelin

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Eric Voegelin
nemecko-americký filozof a politológ
Narodenie3. január 1901
Kolín nad Rýnom, Nemecko
Úmrtie19. január 1985 (84 rokov)
Palo Alto, Kalifornia, USA

Eric Voegelin (* 3. január 1901, Kolín nad Rýnom, Nemecko – † 19. január 1985, Palo Alto, Kalifornia, USA) bol nemecko-americký filozof a politológ.

Narodil sa v Kolíne nad Rýnom, Detstvo prežil v Rakúsku. V roku 1922 promoval doktorátom z politických vied na viedenskej univerzite. Po anšluse Rakúska bol prepustený z univerzity a nútený emigrovať do USA. V Amerike prežil 20 rokov, najmä na Louisiana State Univerzity. V rokoch 19581966 pôsobil na univerzite v Mníchove. Zvyšok života strávil v USA, kde pôsobil na Hoover Institution on War, Revolution, and Peace.

Vo svojom diele okrem iného analyzoval príčiny vzostupu ideológií a ich vplyv na politický poriadok. Ideológie nie sú podľa Voegelina v kritickom zmysle zlúčiteľné s vedeckou poctivosťou. Všetky ideológie, vrátane totalitných - t. j. komunizmu a nacizmu, vychádzajú podľa Voegelina z gnostického chápania reality. Medzi jeho najvplyvnejšie práce patria Rasse und Staat z roku 1933, The New Science of Politics z roku 1952 a súborné dielo Order and History, ktoré vychádzalo v rokoch 1956-1987.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.