Erik Mongrain

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Erik Mongrain
Erik Mongrain - 2007
Erik Mongrain - 2007
Narodenie12. apríl 1980 (43 rokov)
Montreal, Quebec, Kanada
Odkazy
Webstránkaerikmongrain.com
CommonsSpolupracuj na Commons Erik Mongrain

Erik Mongrain (* 12. apríl 1980, Quebec, Montreal, Kanada) je kanadský skladateľ a gitarista, je známy svojim jedinečným akustickým štýlom, používa obojručnú brnkaciu techniku na akustickej gitare.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Erik Mongrain je samouk v hre na gitaru, hrať sa naučil vo svojich 14. rokoch. V detstve sa zaujímal hlavne o šport, neskôr rozvinul záujem o hru na gitare a naučil sa hrať, pričom sa spoliehal na vlastný hudobný sluch. Erik začínal s hrou na elektrickej gitare, neskôr však rozvinul záujem o klasickú a akustickú gitaru (po vypočutí diel J. S. Bacha). Ako samouk sa naučil čítať noty a začal hudbu aj sám komponovať.

Erika Mongraina spočiatku inšpirovala hudba od interpretov ako Metallica, Jimi Hendrix a Kurt Cobain. V 18. rokoch sa dostal k tvorbe gitaristu Dona Rossa, ktorá výrazne ovplyvnila jeho ďalšiu tvorbu. V neskoršom období bol Erik silne ovplyvnený tvorbou Michaela Hedgesa a začal experimentovať s technikou známou ako lap tapping, pri ktorej si hráč položí gitaru na kolená a na struny brnká oboma rukami.

Súčasná tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

Erik Mongrain - 2005

Erik Mongrain vystupuje naživo v Spojených štátoch, Kanade a Anglicku. Začínal ako pouličný umelec a neskôr vystupoval na rôznych hudobných akciách, ktoré sa konali jednak v staniciach metra, jednak na koncertoch a tiež v televízii. Pripravuje sa dokument o Mongrainovej tvorbe, ktorého producentom je Lance Trumbull a je súčasťou projektu Everest Peace Project. Nedávno bola jeho fotografia uverejnená na obálke časopisu Guild Magazine. Okrem toho poskytol rozhovor pre časopis Le Journal de Montréal Archivované 2007-10-14 na Wayback Machine a článok o ňom vyšiel v časopise Journal Espagnol Granada Archivované 2007-06-29 na Wayback Machine.

Svoj prvý dlho-hrajúci album pod názvom Fates zverejnil Erik v decembri 2006 na svojej webovej stránke ako sériu jednotlivých skladieb. Album na CD nosičoch je v predaji od júna 2007.

Zúčastnil sa premiéry projektu « World Music Heritage », pod vedením Gontitiho v japonskej národnej televízii (NHK), priamy prenos sa uskutočnil v máji 2007. Boli použité zábery z montrealských ulíc a tiež z Oratória sv. Jozefa, ktoré je známe výbornými akustickými podmienkami.

V priebehu leta 2008 sa Mongrain zúčastňuje vystúpení po Európe (Francúzsko, Belgicko, Nemecko a Spojené kráľovstvo). Okrem toho má naplánovaných niekoľko vystúpení vo svojej domovskej provincii, v Quebecu. Hudobná spoločnosť iVideoTune nafilmuje štyri klipy z jeho najnovšej tvorby, medzi nimi napr. Equilibrium.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Equilibrium (2008)
  • Fates (2007)
  • Un paradis quelque part (2005)
  • Les pourris de talent (2005)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Médiá[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]