Falck (spoločnosť)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Falck A/S je dánska akciová spoločnosť s aktivitami vo väčšine oblastí Európy a zastúpením na šiestich kontinentoch. Spoločnosť Falck A/S zahŕňa štyri odvetvia. Záchranné služby (hasičské služby, dopravná a záchranná zdravotná služba atď.), asistenčné služby (služby motoristom atď.), zdravotnú starostlivosť (kliniky, zdravotnícki asistenti, lekári) a bezpečnostné služby (najmä školenia a tréningy pre námorný sektor a sektor veterných elektrární).

Služby[upraviť | upraviť zdroj]

Všetky aktivity spoločnosti Falck sú zamerané na prevenciu nehôd a ochorení, pri poskytovaní pomoci v situáciách mimoriadnych udalostiach, nehodách alebo núdzi a na pomoc ľuďom ďalej so svojím životom po chorobe alebo úraze. Falck má vyše 38 000 zamestnancov v 45 krajinách.

Falck A/S poskytuje širokú škálu služieb v oblasti zdravia, bezpečnosti, asistenčnú a inú pomoc pre firemných zákazníkov a pre domácnosti v Dánsku, Nórsku, Švédsku, Poľsku a Estónsku. Medzinárodná operácia zahŕňa aj aktivity v krajinách, ako je Belgicko, Brazília, Fínsko, Litva, Malajzia, Holandsko, Poľsko, Slovensko, Španielsko, Rusko, na Srí Lanke, Trinidad a Tobago, v Spojenom kráľovstve a Spojených štátoch.

Falck Safety Services je poskytovateľ záchranných a bezpečnostných školení, najmä pre pracovníkov v pobrežnom sektore a sektore námornej dopravy. Je tiež poskytovateľom školení pre chemický priemysel, požiarne služby, letecký priemysel a vojenské obranné jednotky v oblasti bezpečnosti pre svojich zamestnancov. Falck poskytuje záchranné služby širokej verejnosti v siedmych krajinách v úzkej spolupráci s úradmi. Falck poskytuje aj ďalšie služby pre verejný sektor, ako je doprava pacientov, rehabilitácia pacientov zo sektora verejných nemocníc a rad služieb pre políciu a cestné úrady.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Falck A/S bola založená v roku 1906 Sophusom Falckom. Sophus Falck založil záchranný zbor pre mesto Kodaň a Frederiksberg (Salvage Corps of Copenhagen and Frederiksberg) presne 22 rokov po jednom z najkatastrofickejších požiarov v histórii Dánska. V roku 1884 horel zámok v Christiansborgu a výsledkom bol absolútny chaos, ktorý sprevádzal pokusy o záchranu obrazov a iných cenností.

V roku 1907 záchranný zbor zakúpil prvú sanitku v Škandinávii a v roku 1908 Falck podpísal prvú zmluvu na poskytovanie záchrannej zdravotnej služby s miestnou radou v Gentofte, severne od Kodane. Po smrti Sophusa sa vedenia ujali jeho synovia Willian a Rudolph. Spoločnosť Falck presadzovala od 30. do 50. rokov ambicióznu stratégiu otvárania hasičských a záchranných staníc po celom Dánsku, ktoré financovala z poplatkov od štátnych i súkromných klientov a tiež na základe modelu „platba za výkon“. Do roku 1956 založila 100 hasičských staníc v Dánsku a Falck sa stal synonymom hasičskej a záchrannej zdravotnej služby v celej krajine.

Spoločnosť Falck ďalej rástla, ale v 70. rokoch sa dostala do finančných problémov. Doplatila na celosvetovú ropnú krízu, ktorá vypukla v roku 1973 a mala vážny dopad na ekonomiku. Cieľom spoločnosti Falck nikdy nebolo zbohatnúť za každú cenu, ale jej benevolentný postoj k zisku ju pomaly dostával na kolená. V roku 1975 mal Falck slušný obrat, ale zisk nebol uspokojivý. Tretia a štvrtá generácia rodiny Falckovcov bola idealistická a empatická, čo sa týka poskytovania pomoci iným ľuďom, tieto generácie však nevynikali v zarábaní peňazí.

V roku 1988 dánska poisťovňa Baltica odkúpila spoločnosť od štvrtej generácie rodiny Falckovcov. Ukázalo sa, že súkromné vlastníctvo a profesionálny manažment bolo presne to, čo táto síce renomovaná, ale momentálne finančne podvyživená dánska firma potrebovala. V roku 1991 spoločnosť Falck prevzala nórsku spoločnosť poskytujúcu asistenčné služby motoristom s názvom Falken a začala hľadať podobnú firmu vo Švédsku, s cieľom vytvoriť asistenčné služby motoristom v celej Škandinávii. Spoločnosť Falck tiež založila malú spoločnosť asistenčných služieb motoristom v bývalej NDR – pobočku Falck Rettungsdienst. Falck kúpila divíziu bezpečnostná služba ISS Securitas od ISS v roku 1993, prvú v sérii fúzií, ktoré neskôr zahŕňali Group 4 Securicor a Wackenhut.

Spoločnosť neskôr zlúčila svoje aktivity v oblasti bezpečnosti s Securicor Plc. Nová spoločnosť bola pomenovaná Group4Securicor. V súvislosti s fúziou, Falck bol oddelený od Group 4 Falck a je uvedený nezávisle na kodanskej burze. Dánska médiá opísali oddelenie ako "Falck sa vracia k svojim koreňom". Vo februári 2005 bol Falck vyradený z Kodanskej burzy cenných papierov, pretože Nordic Capital kúpila akcie spoločnosti Falck. V roku 2011, Nordic Capital predala svoje akcie a hlavnými akcionármi sa stali Lundbeck Foundation a Kirkby.

Falck SK[upraviť | upraviť zdroj]

Falck SK zastrešuje obchodné aktivity skupiny Falck na Slovensku. Spoločnosť Falck SK, a. s., sa zaoberá rozvojom nových obchodných aktivít, správou a riadením svojich dcérskych spoločností.

Prioritným poslaním spoločnosti je zachraňovať ľudské životy, predchádzať nehodám, úrazom a ostatným mimoriadnym situáciám, pomáhať ľuďom v núdzi a poskytovať i následnú rehabilitáciu po úrazoch a zraneniach.

Falck vstúpil na slovenský trh v roku 2005 a v Bratislave sídli aj centrála spoločnosti Falck pre strednú a východnú Európu. Na Slovensku pracuje pre skupinu Falck 2200 zamestnancov.

Dcérske spoločnosti Falck na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Falck Záchranná[upraviť | upraviť zdroj]

Falck Záchranná, a. s. je najväčším poskytovateľom záchrannej zdravotnej služby (ZZS) na Slovensku. Neodkladnú zdravotnú starostlivosť zabezpečuje na 39 percentách územia krajiny a prevádzkuje 107 staníc ZZS, najmä na východnom a strednom Slovensku. Okrem toho ponúka služby zdravotnej asistencie a dlhodobý prenájom záchranárskych tímov.

Na Slovensku spoločnosť prevádzkuje 107 staníc Záchrannej zdravotnej služby (ZZS), z toho 32 staníc rýchlej lekárskej pomoci (RLP) a 75 staníc rýchlej zdravotnej pomoci (RZP). Sieť staníc pokrýva 39 % územia krajiny, a to najmä v regiónoch východného, severného a južného Slovenska a tiež v Trnave, v Bratislave a v okolí. Falck Záchranná zamestnáva viac ako 1600, prevažne zdravotníckych pracovníkov.

Falck Záchranná zabezpečujú urgentnú zdravotnú starostlivosť fyzickým a právnickým osobám. Tiež zdravotnú starostlivosť počas športových, adrenalínových, kultúrnych, spoločenských a ďalších aktivít. Zabezpečuje aj dopravnú zdravotnú službu, ktorá funguje 24 hodín denne. Prepravu pacientov zo zahraničia, resp. repatriáciu zranených alebo chorých osôb zabezpečuje Falck Záchranná v spolupráci so zdravotnými poisťovňami a asistenčnými spoločnosťami.

Falck Fire Services[upraviť | upraviť zdroj]

Falck Fire Services, a. s. poskytujú služby priemyselnej požiarnej ochrany pre podniky, organizujú tréningy a školenia protipožiarnej ochrany. Ponúkajú outsourcing a prevádzkovanie závodných hasičských útvarov (ZHÚ) v priemyselných podnikoch, rafinériách, chemickom a petrochemickom priemysle a železiarňach.

K najväčším kontraktom Falck Fire Services na Slovensku patrí prevádzkovanie ZHÚ v závodoch Volkswagen, Chemolak, a. s. a Matador Continental Rubber, a. s.

V Rumunsku sa Falck Fire Services S.R.L. etabloval prostredníctvom outsourcingu ZHÚ v rafinériách a petrochemickom priemysle. V desiatich významných podnikoch na Slovensku a Rumunsku zamestnávajú viac ako 500 hasičov a záchranárov.

V roku 2020 Falck Fire Services, a.s. stratila všetky kontrakty na Slovensku.

Falck Healthcare[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločnosť Falck Healthcare, a. s. zastrešuje aktivity skupiny Falck v oblasti zdravotníctva. Poskytuje preventívnu a liečebnú zdravotnú starostlivosť v troch poliklinikách v Bratislave a Trnave a v špecializovaných rehabilitačných centrách v Bratislave, Poprade a v Košiciach.

V zdravotných poliklinikách tím všeobecných lekárov a špecialistov poskytuje celoročnú zdravotnú starostlivosť v rôznych medicínskych odboroch, vrátane pracovnej zdravotnej služby.

Falck Academy[upraviť | upraviť zdroj]

Falck Academy, s. r. o. ponúka kurzy prvej pomoci pre súkromných aj korporátnych klientov. V tejto oblasti je lídrom na Slovensku.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy a zdroje[upraviť | upraviť zdroj]