Firefly

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Firefly
Originálny názov Firefly
Žáner sci-fi
Námet Joss Whedon
Titulná pieseň Greg Edmonson
Joss Whedon
Krajina USA
Pôvodný jazyk angličtina
Počet sérií 1
Počet častí 14
Produkcia
Dĺžka časti približne 45 min.
Vysielanie
Pôvodné 20.9.2002
FOX
Obsadenie

Firefly je jedným z najoriginálnejších sci-fi seriálov poslednej doby, ktorý v sebe nezvyčajným spôsobom mieša prvky zo sci-fi s motívmi z iných žánrov (najčastejšie westernu). Seriál vznikol v roku 2002 pod vedením Jossa Whedona, tvorcu seriálu Buffy, premožiteľka upírov a napriek svojej krátkej existencii (po prvej sérii bol televíziou FOX zrušený) si vybudoval početnú základňu fanúšikov.

Obsadenie seriálu Firefly. V smere zľava doprava a zhora nadol na ňom sú: Adam Baldwin, Ron Glass, Summer Glau, Alan Tudyk, Sean Maher, Jewel Staite, Morena Baccarin a Nathan Fillion

Seriál rozpráva príbeh posádky transportnej lodi Serenity (triedy Firefly, ktorá dala meno aj seriálu). Na rozdiel od protagonistov veľa iných sci-fi seriálov sa hlavné postavy nesnažia zachrániť galaxiu, ale iba prežiť - posádka berie akúkoľvek prácu od pašovania ľudí a tovaru, cez krádeže až po legálnu dopravu. Postavám komplikujú život vesmírne lode Aliancie (ktorá zjednotila celý hviezdny systém a funguje ako byrokratický kríženec demokratickej Federácie zo Star Treku a zlého Impéria zo sveta Star Wars), ale aj krvilační piráti, nazývaní Plenitelia (Reavers).

Firefly vyniká najmä veľmi kvalitnými scenármi, v ktorých nie je ani stopa po klišé, čo sa dá ale pripísať aj faktu, že vzniklo len 14 epizód. Medzi ďalšie klady seriálu patria prepracované charaktery postáv (aj vedľajších) a unikátna snaha o realistickosť - vo svete Firefly napríklad vôbec nie sú mimozemšťania a tvorcovia ako jedni z prvých zaznamenali, že zvuk sa nešíri vo vákuu.

Povzbudená vysokými číslami predaja, ktoré seriál zaznamenal po svojom vydaní na DVD sa spoločnosť Universal Studios rozhodla Firefly oživiť - v roku 2005 tak vznikol celovečerný film Serenity', ktorým sa príbeh predčasne zrušeného seriálu aspoň čiastočne uzatvoril.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]