Spojená federácia planét

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Spojená federácia planét je vo fiktívnom svete Star Treku federácia vyše 150 obývaných planét kvadrantov Alfa a Beta. K najvýznamnejšich členom patria Zem, Vulkán a Andoria. Hlavným mestom je Paríž na Zemi, sídlom veliteľstva hviezdnej flotily je San Francisco. Symbolom federácie sú hviezdy členských svetov obklopené olivovými ratolesťami.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Federácia vznikla v roku 2161 v dôsledku Romulanských vojen medzi jednotnou Zemou a Romulanským impériom, v nej zvíťazila Zem a jej traja spojenci. Zem je hegemónom toho spoločenstva. Federácia existovala až do 31. storočia, keď bola nejakým spôsobom transformovaná.

Ekonomika[upraviť | upraviť zdroj]

Ekonomika Federácie je skôr založená na komunistickom ako na kapitalistickom režime. V 22. storočí už neexistovali peniaze, ľudia pracovali pre dobro seba a pre dobro celej spoločnosti. Federácia ale potrebuje peniaze na obchod medzi planétami.

Obrana[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavná zložka ozbrojených síl federácie je hviezdna flotila. Existuje ešte z čias jednotnej Zeme, má množstvo lodí, napríklad najznámejšie: Enterprise, Voyager, Excelsior, Potemkin, Al-Batani a Jamato. Lode sú schopné warpového pohonu - cestovať rýchlejšie ako svetlo.