Star Trek IV: The Voyage Home

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Star Trek IV: The Voyage Home
Originálny názov Star Trek IV: The Voyage Home
Žáner sci-fi, komédia, dobrodružný
Dĺžka 119 minút
Štát USA
Rok 1986
Dátum uvedenia 26.11.1986
Spoločnosť Paramount Pictures
Rozpočet 27 000 000 $
Zárobok 133 000 000 $ (celosvetovo)
Filmový štáb
Réžia Leonard Nimoy
Scenár Steve Meerson
Peter Krikes
Nicholas Meyer
Harve Bennett
charaktery:
Gene Roddenberry
Produkcia Harve Bennett
Hudba Leonard Rosenman
Postupnosť
Predchádzajúci Star Trek III: The Search for Spock
Nasledujúci Star Trek V: The Final Frontier
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Star Trek IV: The Voyage Home (doslova Star Trek IV: Cesta domov) je štvrtý film na tému Star Trek. Nakrútila ho spoločnosť Paramount v roku 1986 a úzko súvisí s predchádzajúcim filmom Star Trek III: The Search For Spock. Režíroval ho Leonard Nimoy, herec hrajúci Spocka.

Príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

Admirál James T. Kirk letí na planétu Vulkán, aby zachránil Spocka, ktorý je v zlom stave. Spocka síce zachráni, ale cestou na Zem, kam letia s ukradnutým klingonským plavidlom, sa dozvie strašnú vec – niečo na Zemi odparuje oceány a po celej planéte vypadáva elektrina. Príčinou je mimozemská sonda, ktorá prišla skontrolovať, ako sa darí veľrybám – vysiela totiž signály, ktoré majú nadviazať komunikáciu s veľrybami. Lenže veľryby sú v 23. storočí vyhynuté, sonda tak pátra ďalej a nejde ju zneškodniť, pretože v jej blízkosti prestáva fungovať elektronika. Preto admirál Kirk podstupuje cestu časom do minulosti, aby ukoristil a priviezol späť do svojej doby veľryby. Film je predovšetkým komédia, pretože posádka Enterprise sa ocitne v dobe, ktorá je jej absolútne cudzia. Kirk prehlási o Zemi že je "Terra Incognita" – zem neznáma. Nakoniec sa Kirkovi podarí priviesť nielen veľryby, ale aj jednu domorodkyňu z 20. storočia.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

  • V scéne kde Čechov hľadá základňu jadrových ponoriek bola pre väčšiu autenticitu použitá skrytá kamera, takže zmätenie policajtov je skutočné.
  • Inštitút pre výskum veľrýb v skutočnom San Franciscu neexistuje.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]