Summer Glauová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Summer Glau)
Summer Glau
Celé menoSummer Lyn Glau
Narodenie 24. júl 1981 (42 rokov)
San Antonio, Texas, USA

Summer Lyn Glauová (* 24. júl 1981, San Antonio, Texas, USA) je americká herečka a tanečníčka.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Aj keď vyrastala v blízkosti mexickej hranice, nemá latinsko-americké korene. Jej predkovia sú pôvodom z Nemecka, Írska, či Škótska. Má dve mladšie sestry Christie a Kaitlin. Jej matka je učiteľka, otec „general contractor“.

Začala tancovať v piatich rokoch. Doma ju niekoľko rokov trénovala matka, neskôr získala štipendium. Trénovala a vystupovala ako klasická balerína, ale tiež skúšala tango a flamenco. V detstve vystupovala v Majestic Theatre v predstaveniach ako „Le Bourgeois Gentilhomme“, „The Happy Widow“, „Peer Gynt“ a „Paint Your Wagon“.

Počas doliečovania zranenia nohy navštívila príbuzných v Los Angeles a pri tej príležitosti si vyskúšala svoju prvú hereckú úlohu. Krátko na to sa rozhodla presťahovať do Los Angeles a pracovať ako herečka a tanečníčka.

Jej prvá televízna úloha bola v dnes už klasickom seriáli Jossa Whedona Angel. Hoci len vedľajšia, už tu ukázala svoj herecký talent a zužitkovala roky baletu. Krátko na to ju Wheddon obsadil do svojho nového sci-fi/western seriálu Firefly ako veľmi traumatizovanú River Tam. Keď bol seriál zrušený, objavila sa vo viacerých známych seriáloch ako Odložený prípad, C.S.I.: Kriminálka Las Vegas či 4400.

Vďaka veľkému úspechu predaja DVD boxu série Firefly a veľkej podpore fanúšikov vzniklo v roku 2005 pokračovanie pod názvom Serenity. Summer si zopakovala postavu River Tam a dostala niekoľkonásobne viac priestoru. Kvôli filmu musela prejsť 6-mesačným výcvikom. Vďaka svojmu tanečnému nadaniu a flexibilite bol priamo pre ňu vytvorený nový bojový štýl. 90% kaskadérskych kúskov zvládla sama. Za túto úlohu dostala Saturn Award (Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe) a SFX Award (Najlepšia herečka).

V roku 2006 hrala hlavné úlohy v dvoch odlišných filmoch. Najprv dcéru Vincenta Ventresca v sci-fi komédii Mamut, kde bojovala proti mimozemšťanmi infikovanému mamutovi. Film sa nakrúcal v Louisiane a Bukurešti. Neskôr hrala dvojičku Miky Boreem v horore Sesterstvo bosoriek (remake hororu z roku 1979). Za obidve úlohy bola kritikmi pochválená a v roku 2007 vyšli tieto filmy na DVD.

V tom istom roku hrala postavu schizofrenickej Tess Doerner v tretej sérii známeho televízneho seriálu 4400. Ako „Crystal Burns“ účinkovala v druhej sérii seriálu Špeciálne komando. Objavil sa tu aj jej priateľ, texaský herec Daniel Wisler.

V roku 2007 sa opäť vrátila na pár častí ku 4400 a potom začala pracovať na seriáli Terminátor: Príbeh Sáry Connorovej, v úlohe „terminátorky“ Cameron. Za túto úlohu získala Saturn Award a bola nominovaná na Scream Award.

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]