Fotometria

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Fotometria je odbor optiky, ktorý skúma svetlo z pohľadu jeho pôsobenia na oko. Veličiny, ktoré určujú mieru tohoto pôsobenia na ľudské oko, sa označujú ako fotometrické veličiny.

Medzi fotometrické veličiny radíme napr. svietivosť zdroja, svetelný tok alebo osvetlenie.

Fotometria sa zameriava na viditeľné svetlo. Podobné metódy ako fotometria sa používajú pri štúdiu celého elektromagnetického spektra v rádiometrii. Rádiometria na rozdiel od fotometrie skúma jednotlivé veličiny bez ohľadu na ľudský subjekt.

Na fotometriu možno nazerať aj ako na medicínsky odbor.

Fotometrické veličiny[upraviť | upraviť zdroj]

Základnou fotometrickou jednotkou v sústave SI je jednotka svietivosti kandela. Jej definícia sa v priebehu rokov menila. Pôvodne to bola svietivosť sviečky presne definovaného zloženia. Bolo zložité zachovať rovnaké podmienky horenia (menia sa s nadmorskou výškou, vlhkosťou vzduchu, teplotou, zložením vzduchu, zložením sviečky, ... ). Neskôr bola definovaná ako svietivosť 1/600 000 m² povrchu absolútne čierneho telesa v smere kolmom k tomuto povrchu pri teplote tuhnutia platiny pri normálnom tlaku (1768 °C). Súčasná definícía znie: Kandela je intenzita svetla (svietivosť) v danom smere zo zdroja, ktorý vyžaruje monochromatické žiarenie s frekvenciou 540x10² Hz v tomto smere 1/643 W na jeden steradián.

Všetky definície sú ekvivalentné, kandela podľa súčasnej definície sa dá experimentálne najjednoduchšie reprodukovať.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Fotometrie na českej Wikipédii.