France antarctique

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Francúzska mapa z roku 1555

France antarctique je názov pre zmarený pokus Francúzska o kolonizáciu Južnej Ameriky. Volala sa tak prvá francúzska osada založená na juhoamerickom kontinente v blízkosti dnešného Rio de Janeira.

Od roku 1493 bol Nový svet rozdelený pápežskou bulou medzi Španielsko a Portugalsko (neskôr to ešte potvrdila zmluva z Tordesillas). Už roku 1500 objavil Brazíliu pre portugalskú korunu Pedro Álvares Cabral. Flotila pod jeho velením pristála v dnešnom Porto Seguro (štát Bahia), ale takmer 50 rokov nato bola Brazília stále neprebádaná.

Francúzsky kráľ Henrich II. inicioval roku 1555 misiu, ktorú "si neprajeme špecifikovať ani vyhlásiť". Venoval na ňu 10 000 libier a poveril viceadmirála Nicolasa de Villegagnona jej prevedením. Ten vyplával 14. augusta 1555 s dvoma loďami. Na ich palubách bolo 600 vojakov a hugenoti, ktorí sa mali stáť budúcimi osadníkmi. S výpravou cestoval aj románopisec a bádateľ André Thevet, ktorý o ceste napísal roku 1557 knihu (ktorá zrejme dala udalosti názov: „Les Singularités de la France antarctique“). Flotila pristála 15. novembra 1555 pri ostrovčekoch v zátoke Guanabara pri dnešnom Rio de Janeiro. Francúzski osadníci tam zbudovali pevnosť Forte Coligny (podľa admirála Gasparda de Coligny). Na pevnine založili obec Henriville.

Misia spočiatku nevzbudila pozornosť a Portugalci jej nijak nebránili. Preto Nicolas Durand de Villegaignon zorganizoval roku 1556 príjazd ďalších troch lodí s kalvinistami zo Ženevy a postavenie si upevnil zmluvou s miestnymi indiánmi, ktorí bojovali proti Portugalcom. Preto dostal generálny guvernér Brazílie Mem de Sá roku 1560 rozkaz Francúzov vytlačiť. Zaútočil teda s flotilou 26 vojnových lodí a 2 000 vojakmi na Forte Coligny a počas 3 dní pevnosť zničil. Obrancov však neporazil. Tí sa s pomocou indiánov dostali na pevninu, kde ďalej pracovali.

Portugalci sa chystali na nový úder, ktorého organizácie sa ujal Estácio de Sá, synovec guvernéra. V rámci príprav založil 1. marca 1565 mesto Rio de Janeiro a následujúce dva roky na Francúzov neustále dorážal. Konečného víťazstva nad nimi dosiahol až 20. januára 1567, kedy boli francúzske sily vytlačené z Brazílie. Celá francúzska misia teda trvala 12 rokov.

Francúzi sa o niečo podobné pokúsili ešte medzi rokmi 16121615 v oblasti dnešného štátu Maranhão na severe Brazílie. Jediná úspešná kolonizácia v Južnej Amerike sa Francúzom podarila v Guayane.

Oba francúzske pokusy uchytiť sa na území Brazílie primäli Portugalsko k zvýšeniu úsilia o jej kolonizáciu.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku France antarctique na českej Wikipédii.