Freddie Prinze Jr.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Freddie Prinze Jr.
Celé menoFrederick James Prinze Jr.
Narodenie 8. marec 1976 (48 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Povolanieamerický herec, producent, spisovateľ
Roky pôsobenia1995 – súčasnosť
ManželkaSarah Michelle Gellar (od 2002)
Deti2

Frederick James Prinze Jr. (* 8. marec 1976, Los Angeles, Kalifornia, USA) je americký herec, producent a spisovateľ. Jeho otcom bol herec Freddie Prinze.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Prinze Jr. sa narodil v Los Angeles v Kalifornii, ako jediné dieťa herca a komika Freddie Prinze a realitnej agentky Katherine Elaine Barber. Dňa 29. januára 1977 jeho otec zomrel. Prinze Jr. vyrastal v Albuquerque v Novom Mexiku a bol vychovaný ako katolík.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho prvá úloha bola v televíznom seriáli Family Matters v roku 1995. V roku 1997 sa objavil v hlavnej úlohe hororu Viem čo ste robili minulé leto a jeho pokračovaní v roku 1998, Viem čo ste robili minulé leto 2. V roku 1999 sa objavil po boku herečky Rachael Leigh Cook v romantickom filme She's All That.

V roku 2001 získal hlavnú rolu v romantickej komédii Summer Catch, po boku Jessicy Biel, Matthewa Lillarda a Brittany Murphy. Film nemal úspech u filmových kritikov ale stal sa obľúbeným u divákov.

V roku 2002 stvárnil postavu Freda Jonesa, vo filme Scooby Doo. Vo filme si zahral po boku Sarah Michelle Gellar, Lindy Cardellini a Matthewa Lillarda. Film bol natoľko úspešný, že v roku 2004 malo premiéru pokračovanie, s názvom Scooby-Doo 2: Nespútané príšery.

Objavil sa tiež v 200 časti seriálu Priatelia, ako citlivý pestún menom Sandy.

V roku 2007 prepožičal svoj hlas animovanej postavičke menom Rick, v animovanom filme Happily N'Ever After.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Prinze Jr. si 1. septembra 2002 vzal za svoju ženu herečku Sarah Michelle Gellar. Začal a ňou chodiť v roku 2000 a zasnúbili sa v apríli 2001. Majú spolu dve deti: dcéru Charlotte, ktorá sa narodila v septembri 2009, a syna Rockyho, ktorý sa narodil v septembri 2012.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Freddie Prinze Jr. na anglickej Wikipédii.