Fritz Rumey

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Fritz Rumey
nemecký stíhací pilot
nemecký stíhací pilot
Narodenie3. marec 1891
Königsberg
Úmrtie27. september 1918 (27 rokov)
Cambrai
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Fritz Rumey

Fritz Rumey (* 3. marec 1891, Königsberg – † 27. september 1918, Cambrai) bol nemecký stíhací pilot – letecké eso, ktorý bojoval v prvej svetovej vojne.

Na začiatku vojny slúžil ako infanterista pri 45. Pešom regimente, neskôr pri 3. Regimente granátnikov. Ako účastníkovi bojov na ruskom fronte mu udelili Železný kríž 2. triedy. V roku 1915 sa dostal do kurzu pre pilotov vo Francúzsku, po jeho absolvovaní slúžil najprv ako pozorovateľ. Od mája 1917 ho pridelili k Jaste 2 ako pilota. Onedlho bol prevelený k Jagdstaffel 5.

Prvý úspech dosiahol zostrelením britského pozorovacieho balóna 6. júla 1917. Do konca roka dosiahol päť víťazstiev. Slávne víťazstvo zaznamenal v súboji s kanadským esom Edwardom Eatonom, keď 25. júla zostrelil jeho Sopwith Camel.

10. júla 1918 bol vyznamenaný rádom Pour le Mérite za 29 zostrelov. Celý august sa mu nedarilo, ale v septembri zaznamenal 16 víťazných súbojov. Týmto výkonom skoro vyrovnal 17 septembrových víťazstiev Franza Büchnera.

25. augusta a 24. septembra v bojoch utrpel zranenie. Po leteckom súboji a zrážke s juhoafrickým pilotom George Lawsonom sa jeho Fokker D.VII rútil k zemi. Vyskočil z padajúceho lietadla, ale jeho padák sa neotvoril.

Rumey celkom zostrelil 45 lietadiel protivníka. Bol jedným z najznámejších a najúspešnejších nemeckých stíhacích pilotov.

Po jeho smrti na jeho počesť v Berlíne a iných nemeckých mestách pomenovali ulice.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]