Global Political Trends Center

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z GPoT Center)

GPoT Centrum (v angličtine: Global Political Trends Center, v turečtine: Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi) je výskumné stredisko, ktoré bolo zriadené pri Istanbul Kültür Univerzite v Istanbule v roku 2009. GPoT Centrum spoločne založili Dr. Mensur Akgun a Dr. Sylvia Tiryaki, ktorá sa narodila na Slovensku a vyštudovala na Univerzite Komenského v Bratislave.[1]

Misia a ciele[upraviť | upraviť zdroj]

Primárnym cieľom a misiou jedného z najaktívnejších think-tankov v Turecku je publikovanie inovatívnych analýz rozoberajúcich súčasné ekonomické, politické a sociálne trendy v regionálnej ako i v medzinárodnej politike, organizovanie konferencií a workshopov, ktoré sa týkajú otázok medzinárodných vzťahov a sprostredkovávanie dialógu medzi občianskou spoločnosťou a médiami. Centrum sa okrem iného zameriava aj na analýzu tureckej zahraničnej politiky a pozíciu krajiny ako aktéra v regióne i vo svete.

Aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

V súlade so svojimi cieľmi zorganizovalo GPoT Centrum viacero medzinárodných konferencií a projektov súvisiacich s cyperskou otázkou, kurdskou otázkou, turecko-arménskymi vzťahmi, ekonomickou krízou, prístupovými rokovaniami Turecka s Európskou úniou, arabsko-izraelským konfliktom a demokratizáciou Blízkeho východu.

Partneri[upraviť | upraviť zdroj]

GPoT Center spolupracuje medzi inými aj so švédskym inštitútom SIIA (Swedish Institute of International Affairs), s francúzskym Centrom pre geostrategické štúdie, s libanonským CAUS (Centre for Arab Unity Studies), arménskou EPF (Eurasia Partnership Foundation), katarskou ADF (Arab Democracy Foundation), britskou LSE (London School of Economics), egyptským Ibn-Khaldun Centrom, českým EUROPEOM, či slovenskou SFPA (Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. NOVOTNÝ, Pavel. Slovenka, ktorá dáva Cypru mier [online]. Hospodárske noviny, 2008-11-04. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]